Името на Елизабет Костова звучи съвсем по български, но Елизабет

...
Името на Елизабет Костова звучи съвсем по български, но Елизабет
Коментари Харесай

Земя на сенки – една книга за България, написана с много любов

Името на Елизабет Костова звучи напълно по български, само че Елизабет е чистокръвна американка. С България я свързва любовта – към брачна половинка ѝ и към страната ни.
Елизабет Костова идва за първи път у нас няколко дни след измененията през 1989 година и става очевидец на раждането на демокрацията в страната ни. През годините писателката посещава постоянно България и желае да напише своята книга за България. Знае, че това няма да е елементарно, до момента в който един ден не получава знак – сън, който ѝ демонстрира началото на действието на романа ѝ.
Така основната героиня – Александра се озовава в София и единствено часове след идването си по неточност взима чанта с урна, в която са тленните остатъци на Стоян Лазаров.
Младата американка е несъзнателно въвлечена в едно премеждие и поема виновната задача да оправдава, до колкото е допустимо живота на този, чужд за нея човек.
Така стартира пътешествието на Александра - срещата ѝ с непознатото минало на тази страна, чието ехтене към момента отеква. Тя ще преживее едно рисково странствуване обратно във времето, което крие страшните секрети на комунистическия режим, с неговите жестокости, разрушени ориси, само че и несломимия дух на хората, станали негови жертви.
Историята препуска по неповторимите с хубостта си кътчета на Родопите и прави своите непредвидени завои и поврати, тъй че и за момент не оставя читателя да скучае. Елизабет Костова се е погрижила да съобщи достоверно разказите на старите хора, спомените за мъченията в лагера, рестриктивните мерки, на които са били подложени през годините са живота си.
Романът " Земя на сенки " е един сериозен принос в процеса на хвърлянето на светлина на закононарушенията на комунизма в страната ни, подкрепят от въздействието на гения на Елизабет Костова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР