Името на Елена, заедно с тези на още 22 жени,

...
Името на Елена, заедно с тези на още 22 жени,
Коментари Харесай

4 жалби не спасиха Елена от показен разстрел

Името на Елена, дружно с тези на още 22 дами, бяха прожектирани върху фасадата на Народното събрание от Българския хелзински комитет. Акцията бе във връзка дебатите в обществото за Истанбулската спогодба.
В Дир.бг ще ви разкажем истории за дами, подложени на домашно принуждение. Някои са се оплаквали на разнообразни институции, само че без резултат.

42-годишната Елена Василева от София е тъкмо една от тях. Четири тъжби до полицията и прокуратурата, поредност позвънявания на телефон 112 и ограничаваща заповед не съумяха да спасят майката на две деца от брачна половинка й.

Любовната им история стартира 13 години преди трагичния й край. Тогава Елена и 22 години по-възрастният от нея Венцеслав се влюбват и женят. Той бил шеф на огромен цех, а тя отишла на изявление за работа. Раждат им се две момиченца, които в този момент са на 5 и 11 години.

С годините обаче връзките сред съпрузите се утежняват и Венцеслав почнал да тормози Елена и душевен, и физически. Веднъж даже я пребил пред заведение , тъй като хората я гледали - била хубава. Друг път се опитал да я прегази с колата. Освен това мъжът посягал и на по-голямата си щерка.

През 2013 година младата жена се издържала и напуснала брачна половинка си. Преместила се с децата при майка си в столичния жк "Лагера ". Съпрузите обаче по този начин и не се развели, а тормозът върху 42-годишната Елена траял. Жената подала четири тъжби в полицията и прокуратурата , а през юни м.г. даже съумяла да вземе ограничаваща заповед. Според документа мъжът й не трябвало да доближава на 100 метра от нея в границите на една година, другояче трябвало неотложно да бъде арестуван.

На съдбовния 18 август 2017 година Елена и приятелката й Милена отиват в заведение в квартал "Лагера ", с цел да обсъдят новата тъжба, която изтормозената жена желала да подаде против брачна половинка си.

В този миг в кафенето се появил Венцеслав. Застанал до масата на двете дами, само че Елена му споделила да си тръгне, тъй като ще се обади на тел. 112. Мъжът се отдалечил, само че по-късно се върнал. Извадил револвер "Зиг Зауер " и невъзмутимо изстрелял 5 патрона в главата и тялото на Елена . След това си тръгнал с думите: "Тя ми унищожи живота....отивам да се предам ".

Съпругата му издъхва на място.

"Венцеслав един път ми сподели: "Ще я убия, само че бракоразвод няма да й дам ". Аз го попитах: "Как по този начин ще я убиеш, имате две деца? ". А той ми отговори: "Ако аз нямам майка им, деца не желая, деца нямам! ", споделя Милена Михайлова през сълзи.

След показния разстрел, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов призна, че поради пропуск в работата на един чиновник на полицията, оръжието на Венцеслав Василев не е било прибрано. Оказало се, че разрешителното му е изтекло преди 9 години.

На 5 януари т.г. Софийският градски съд осъди на 13 години и 4 месеца затвор Венцeслав Василев. Подсъдимият се призна за отговорен и процесът протече по съкратената процедура, заради което наказването на Василев бе понижено с една трета. Така е по закон.

Освен за убийството на брачната половинка си, което е направил по метод рисков за близките, Василев бе приет за отговорен и за владеене на нелегално оръжие. Именно револверът, с който разстреля жена си.

Мъжът би трябвало да заплати общо 500 000 лв. кръвнина на двете си деца.

В правосъдната зала Василев изясни, че е умъртвил Елена, тъй като желала да го лиши от двете му дъщери. Казала му - "ти нямаш деца ".

"12 години устоях Елена, а тя единствено пиеше и излизаше с приятелки. Назначавах я в мои компании, плащах й осигуровки и заплати, без тя да е работила. Заради нея унищожих предходния си 29-годишен брак. Имам и други две деца, които Елена ми забраняваше да виждам. Съжалявам само за разрушеното семейство ", съобщи пред съда килърът.

Той изиска да му бъде изменена мярката за неотклонение, защото страда от рак на простатата и би трябвало да се лекува. Магистратите отхвърлиха.

Присъдата на Венцеслав Василев обаче не е дефинитивна. Мъжът има право да апелира пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР