Именно тази способност не бе демонстрирана по времето на предната

...
Именно тази способност не бе демонстрирана по времето на предната
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият кораб Старлайнър се скачи с Международната космическа станция!

Именно тази дарба не бе демонстрирана по времето на предната безпилотна задача на кораба през декември 2019-та. Тогава, заради софтуерен проблем, “Старлайнър ” не бе позициониран в вярната орбита и нямаше по какъв начин да доближи станцията. Но този път всичко бе безпрепятствено! 

Разбира се, защото това към момента е тестов полет, капсулата на Боинг се сблъска с някои дребни проблеми. По време на изстрелването, при навлизането в орбита, два от общо 12 мотора отхвърлиха. Също по този начин имаше щета, касаеща системите за терморегулация. Малко преди скачването бяха установени още няколко отхвърли на дребните двигателчета за надзор на ориентацията. Нищо от това не се оказа спънка пред скачването – “Старлайнър ” има задоволително отбрани и аварийни системи. Нищо от това не се чака да заплаши и идното кацане. 

Успехът е колосален за Боинг, които подписаха контракт с НАСА през 2014 година за основаването на пилотирания галактически транспортен съд “Старлайнър ”. Компанията усвои близо $5.1 милиарда, два пъти повече пари от СпейсЕкс, а в последна сметка Илон Мъск пръв стартира да вози астронавти. Корабът на СпейсЕкс “Крю Драгън ” показва безпилотно съединяване с МКС още през март 2019-та година – т.е. през днешния ден Боинг е на същото ниво, на което бе Илон Мъск преди три години. 

Дори и да закъснява, въпреки всичко НАСА разчита на “Старлайнър ” – в изискванията на влошаващата се през годините геополитическа конюнктура и най-много след войната в Украйна организацията желае да има разновидности за достъп до МКС без Русия. Сега освен “Крю Драгън ”, само че и “Старлайнър ” обезпечава тази опция, даже и към сегашния миг “Старлайнър ” да разчита на ракети “Атлас 5 ” с съветски мотори “РД-180 ” – такива има задоволително на склад и евентуално ще ги има до 2028-ма година, когато ще ноближи краят на МКС. А до тогава в употреба ще влезе новият притежател “Вулкан ”. 

Боинг крои огромни проекти за “Старлайнър ” в бъдеще – някой ден корабът би трябвало да обслужва частната станция “Орбитал Рийф ”, която компанията проектира дружно с Блу Ориджин. Проектът се финансира и от НАСА. 

Но това ще се случи по-нататък. Да се върнем на днешната задача. Следващият огромен миг пред “Старлайнър ” е отварянето на шлюзовете и навлизането на астронавти в кораба. Това ще се случи довечера в 18:30 ч. българско време. 

Тогава ще има лъчение онлайн на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР