Именитият тенор Калуди Калудов ще отбележи 40-годишната си сценична дейност

...
Именитият тенор Калуди Калудов ще отбележи 40-годишната си сценична дейност
Коментари Харесай

За първи път в България поставят опера в цирк

Именитият тенор Калуди Калудов ще означи 40-годишната си театрална активност в Стара Загора на 20 юни от 19 часа. За първи път в България посредством „ Палячи ” на Руджиеро Леонкавало ще бъде съчетано оперното с цирковото изкуство.

Спектакълът ще се състои в шапитото на Академичен цирк „ Балкански ”, ситуирано в парк „ Артилерийски ”. Съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „ Балкански ” ще закрие на 15 юли 14-ото издание на Международния музикален фестивал „ Моцартови празници ” в Правец. Тя ще гостува през идващите месеци във Варна Русе, Пловдив и София, заяви шефът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Турнето ще приключи в столицата с два спектакъла – на 19 и 20 ноември. За него ще бъде ситуирано най-голямото шапито с потенциал към 2000 места, заяви пред публицисти артистичният шеф на Академичен цирк „ Балкански ” Александър Балкански-син.

На 20 юни Калуди Калудов ще изиграе ролята на Канио, а Неда ще извърши Анна Дитри. Спектакълът ще дирижира основният диригент на Държавна опера – Стара Загора Ивайло Кринчев. Ще вземат участие още хор и оркестър на старозагорската опера, актьори и балет на Академичен цирк „ Балкански ”. Автор на сценографията и костюмите е Каталин Йонеску-Арборе.

На 21 юни от 19 часа ще се състои втора премиера на „ Палячи ” в Стара Загора с присъединяване на различен солистичен състав.

Калуди Калудов, по чиято самодейност за първи път у нас се слага опера в цирк, има в репертоара са над 60 тенорови партии. Пял е в най-големите оперни театри в Европа, Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Чили и Австралия. Многократно е взел участие в постановки с най-големите в артисти и диригенти в света. С вокална педагогика се занимава над 25 години
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР