Именитият режисьор акад. Пламен Карталов бе удостоен със званието Почетен

...
Именитият режисьор акад. Пламен Карталов бе удостоен със званието Почетен
Коментари Харесай

Благоевград направи акад. Пламен Карталов почетен гражданин

Именитият режисьор акад. Пламен Карталов бе почетен със званието " Почетен жител на Благоевград ", научи Lupa.bg. Единодушно с 35 гласа „ За “ общинските съветници в града одобриха в петък предлагането на Лина Ангелова – шеф на Камерна опера - Благоевград и на Колектива на Камерна опера - Благоевград да бъде почетен по този метод изключителния принос на маестрото за основаването на Камерната опера в югозападния град. Поводът за номинацията е и 50-годишният празник, който тази година отбелязва Камерна опера.

Организирането и професионалното утвържадане на операта в Благоевград се дължи на една от изключителните персони на нашия оперен спектакъл - Пламен Карталов. Той демонстрира организаторския си гений още като студент в Българска държавна консерватория в София и основава оперни спектакли, включени в програмата на Музикалната академия в столицата и в разнообразни градове из страната. Близо пет години съставът се показва под разнообразни имена: Младежка опера, Младежка камерна опера към Творческия дом на музиканта, “Младежка опера за всички “.

" Още като студент през 1972 година Пламен Карталов основава Младежка камерна опера в София ", описа и сегашният шеф Лина Ангелова. " Съдбата се намесва и Пламен Карталов става брачен партньор на певицата в трупата Валерия Широканска, която е от Благоевград. Семейството й дружно с виновни по това време управителни партийни фактори вземат решение този спектакъл, който няма собствен „ дом “, да се ситуира в Благоевград и това се случва с поддръжката на общинското управление и Комитета по просвета ", връща обратно лентата Лина Ангелова.

Първата сложена творба е “Любов и ловкост “ от Йозеф Хайдн на 11 април 1972 година с диригент Емил Табаков. Следват " Аптекарят " на Хайдн, " Отвличане от сарая " на Моцарт, " Поклонници от Мека " на Глук, " Серафине “ на Зутермайстер. Като солисти тогава вземат участие бъдещите наши оперни артисти Христина Хаджиева, Здравко Гаджев, Камен Тодоров, Константин Янков, Ной Николов.



Сградата, където се обитава Камерна опера в Благоевград

Основен мотор на новия оперен спектакъл в Югоизтока е Пламен Карталов, който работи в екип с огромния наш музикант Трифон Силяновски и художника Иван Савов, а спектаклите в първите години дирижират изявени диригенти като Емил Табаков, Камен Големинов, Николай Петров.

По концепция на Пламен Карталов постройката на Народно читалище „ Никола Вапцаров 1866 “ е преобразувана, с цел да одобри и Камерна опера. Маестрото управлява Камерна опера от основаването й до 1982 година, като е бил режисьор-постановчик в културния институт. " През годините акад. Карталов не е прекъсвал връзката си с единствената по рода си на Балканите Камерна опера и макар ангажираността си като шеф на Софийската опера и балет постоянно намира време да сложи или възвърне театър в Благоевград “, сподели шефът Лина Ангелова.

Камерна Опера – Благоевград е единствен в страната музикално – театрален институт, който работи в региона на дребната оперна форма. Основната концепция в художествената активност на театъра е популяризирането на камерното оперно творчество посредством лекоподвижни и къси по времетраене оперни постановки, както и реализирането на музикално – просветителна възпитателна активност за основаване на нова оперна аудитория в града и района. В репертоара на театъра са застъпени творби от бароковия, класическия и актуалния жанр в музикално-сценичната музика.

Акад. Пламен Карталов, който е шеф на Софийска опера и балет и я управлява с креативен обсег и възторг непрестранно от 2008 година до през днешния ден, е и почетен жител на София и на Белоградчик поради приноса му към развиването на културата в столицата и за основаването на Фестивала " Опера на върховете " - Белоградчишки скали.

Снимка: Агнес Методиева
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР