Имен ден днес имат Александър, Александра и техните производни. Православната

...
Имен ден днес имат Александър, Александра и техните производни. Православната
Коментари Харесай

Честит празник! Любими имена черпят за имен ден днес

Имен ден през днешния ден имат Александър, Александра и техните производни. Православната църка празнува паметта на цариградските патриарси Александър, Йоан и Павел.
Свети Александър бил роден в Мала Азия в 239 година Добре просветен в християнската религия, станал духовник и служил в архиепископията на Византион (преди да се назова Константинопол). Бил в преклонна възраст, когато в Църквата почнала да се популяризира ереста на александрийския духовник Арий. Затова в 325 година в град Никея (днес Изник в Турция) бил призован от император Константин Велики космополитен събор, с цел да се реши разногласието към ереста на Арий. Събрали се епископи от цялата империя. Цариградският архиепископ Митрофан обаче бил към този момент изнемощял и по тази причина изпратил сътрудника си духовник Александър да пази православната религия. С негово присъединяване съборът осъдил арианството. След това изпратили Александър по епархиите да разгласи решенията на събора. А когато Митрофан умрял, той бил определен за цариградски архиепископ и дванайсет години да управлявал Църквата с разсъдък и доброта. Упокоил се в 337 година
Свети Йоан IV Постник, родом от Кападокия, бил прочут като непоколебим постник, откъдето е и прозвището му. В 582 година бил определен за цариградски патриарх. При него публично патриархът на столицата стартира да се назовава " космополитен ". Ръководил Цариградската черква до гибелта си в 595 година
Свети Павел IV, родом от Кипър, се отличавал с огромно състрадание. Бил определен за цариградски патриарх в 780 година, само че почувствал, че не може да оглави битката против иконоборците и се отдръпнал през август 784 година Скоро по-късно умрял в мир.
На този ден се уважава и преместването на мощите на свети Александър Невски в отдадената на него лавра в Санкт Петербург. Основният му празник е на 23 ноември.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР