Имат ли учителите полза от поправителните изпити на учениците и

...
Имат ли учителите полза от поправителните изпити на учениците и
Коментари Харесай

Имат ли учителите полза от поправителните изпити на учениците и какво е допълнителна подкрепа?

Имат ли учителите изгода от поправителните изпити на учениците и какво е " спомагателна поддръжка "?

Този въпрос вълнува не доста родители и възпитаници. Отговорът е - не.

Причините, заради които един възпитаник би останал на изправителен изпит са доста, само че в последно време броят им е фрапантно намалял. Истината е, че нито един преподавател няма тласък да остави възпитаник да учи през лятото. Веднъж оставен на изправителен изпит, ученикът е длъжен да се явява на учебно заведение в границите на сред 10 и 20 дни за по този начин наречената спомагателна поддръжка, която по преценка на учителя може да бъде в границите на 60-120 образователни часа, разпределени в работните дни от седмицата.

Допълнителната поддръжка се организира от учащия педагод по предмета, по който е реализиран слаб триумф. По хипотеза се приема, че има липса на контакт сред учителя и ученика, както и усложнения в усвояването на материала по време на постоянния обучителен развой.
Общата поддръжка за личностно развиване в учебното заведение за задачите на предварителната защита на обучителните усложнения се показва във включване на обособени възпитаници в действия, като в допълнение образование по обособен образователен предмет с акцент върху образованието по български език, в това число ограмотяване на възпитаници, за които българският език не е майчин.
Според Наредбата за приобщаващото обучение, спомагателното образование по член 27, алинея 1, т. 1 е ориентирано към възпитаници:
За които българският език не е майчин, или, които имат систематични пропуски по даден образователен предмет, изразяващи се в годишна оценка слаб (2), или не са постигнали предстоящите резултати, заложени като прагова стойност за успешност при национално външно оценяване, както и за възпитаници, които напредват при образованието по даден образователен предмет;  Които срещат усложнения, индикирани посредством срочна оценка слаб (2) или три поредни настоящи оценки слаб (2);
Тази спомагателна поддръжка за ученика, без значение, дали повода е слаб триумф или отсъствия е в интерес на ученика. Нуждата от нея, приказва, че има пропуски в образованието на ученика, а нейната роля е да бъдат възприети знанията.

Естествено, че съществува схващането, че учителите оставят на изправителен изпит възпитаници, водени от описаните спомагателни часове. Истината, обаче е, че въпросните часове не се заплащат в допълнение на учителя.

Според Вътрешните правила на оформяне на работната заплата на учебните заведения, съществува презумпцията, че учителят не си е приключил работата с този възпитаник, по тази причина не излиза в летен отпуск, а продължава постоянното си работно време, като получава работната си заплата, удостовери за ДНЕС+ доктор Ирена Радева, шеф на Регионално ръководство на образованието (РУО)-Варна.

По материала работи Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР