Имаме ясно разписано споразумение в нашата коалиция, което спазваме. Едновременно

...
Имаме ясно разписано споразумение в нашата коалиция, което спазваме. Едновременно
Коментари Харесай

Подпукаха Петков за Македония, има ли договорки за ЕС

" Имаме ясно написано съглашение в нашата коалиция, което съблюдаваме. Едновременно с това, аз като министър председател, по никакъв метод нямам правото, нито ще се пробвам да върша каквито и да било сделки ", съобщи министър председателят Кирил Петков от парламентарната естрада в отговор на въпрос на Движение за права и свободи дали самичък е договорил с Република Северна Македония да дадем единодушие да продължат договарянията си за влизане в Европейския съюз преди юни.

" Имаме рамкова позиция, декларация. Всяко едно решение би трябвало да се случи с гласовете освен на ръководещите, само че и на опозицията. Няма да се вземе каквото и да било решение без Народното събрание ", безапелационен бе Петков.

Сегашната обстановка в Украйна направи проблема РСМ още по-деликатен. Както знаете, Западните Балкани са също район под риск и ние всички би трябвало да си даваме сметка, че сигурността им е от голяма значимост за България. С огромна отговорност би трябвало да подходим към това решение. Хубавото е, че Европейската комисия обявиха, че са подготвени да бъдат поръчител за правата на българите в РСМ, напомни Кирил Петков.

На вчерашната си среща с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен министър председателят е получил заричане от нея, че правата на българското малцинство в РСМ ще залегнат в преговорните глави за участието й в Европейски Съюз. Трябва да сме сигурни, че всички права на българите в РСМ са спазени и преговорната рамка ще способства за това добросъседство, уточни Петков.

В Република Северна Македония няма българско малцинство. Ние не желаем такова признание. Ние желаеме признаването на парламентарен статут на държавотворен народ. Това са две доста разнообразни неща. Трябва доста да се внимава с общественото говорене, тъй като това може да докара до искане на реципрочни права, а българската конституция признава единствено самостоятелни права, предизвести Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР