Имаме си водещ кандидат, спечелили сме европейските избори, това е

...
Имаме си водещ кандидат, спечелили сме европейските избори, това е
Коментари Харесай

Борисов в Брюксел: Ние си подкрепяме нашия кандидат - Манфред Вебер

Имаме си водещ претендент, спечелили сме европейските избори, това е Манфред Вебер. Това сподели министър председателят Бойко Борисов, който е на изключителния съвет на водачите на Европа в Брюксел, в отговор на въпрос дали ще поддържа Франс Тимерманс за ръководител на Европейска комисия.

Сега от ЕНП пристигам, ние си поддържаме нашия претендент. Няма логичност спечелилият да не бъде ръководител на Европейска комисия, добави той.
Извънреден съвет на водачите на Европа: Кога ще стане явен новият ръководител на Европейска комисия? Повече от месец след европейските избори комплицираният политически пъзел не може да се подреди
Днес в Брюксел има ексклузивен евросъвет. Повече от месец след европейските избори комплицираният политически пъзел не може да се подреди. Трябва да се реализира компромис сред европейските водачи за това кой ще управлява главните европейски институции през идващите 5 години и кой ще заеме най-високия пост в Европейски Съюз – ръководител на Европейска комисия.

По думите на премиера нищо няма да се реши довечера.

Може всичко да се случи. Но нашата позиция, на ЕНП - е Вебер, добави той.

„ Аз в никакъв случай не съм бил срещу някого. Отпреди една година, в случай че ми чуете изявлението, Тимерманс е един от най-хубавите комисари, прелестен човек, доста кардинален, няма спор. Тук не съществува личността Вебер и личността Темерманс. ЕНП победи европейските социалисти. Точка. Ние тук не вършим дисекция, прорез или коментар кой какви качества има. Европейският гласоподавател се произнесе за качествата и подреди Вебер първи, Тимерманс – втори. Надявам се никой от нас не се смята за по-висш от европейския гласоподавател и жител, който е дал своя вот единствено преди месец”, сподели още министър председателят.
Европейският съвет прави трети опит да излъчи идващия началник на Европейска комисия Засега нито един от предварителните претенденти не събира нужното болшинство
Според източници на bTV, най-възможният сюжет е немският канцлер Ангела Меркел да стане по-склонна да отстъпи пред отпадането на кандидатурата на Манфред Вебер, водещ претендент на ЕНП, той не съумя да се оправи със съпротивата на редица евролидери – в частност на френския президент Еманюел Макрон.

Тя за момента отхвърля да отстъпи от правилото на водещите претенденти. Т.е. в случай че този принцип остава в действие, а Вебер отпада, то идва на ред вторият водещ претендент – този на социалистите Франс Тимерманс. Възможно е тук да има доближаване на позиции.

Вижте във видеото какво още сподели министър председателят Бойко Борисов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР