Имаме шансове до края на тази година да влезем в

...
Имаме шансове до края на тази година да влезем в
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред Lupa.bg: Инфлацията бавно намалява у нас въпреки рецесията в Европа

Имаме шансове до края на тази година да влезем в Шенген и да сме изцяло подготвени за Еврозоната. Важно е по какъв начин ще повлияе на стопанската система на отпадането на дерогацията - ще има ли фрапантно изменение в цените на горивата, тъй като те въздействат доста на общото ценово равнище и оттова на инфлацията у нас. Това уточни пред Lupa.bg финансистът Румен Гълъбинов във връзка идното влизане в Еврозоната.

По думите му, в случай че се следва рационална фискална политика, няма да има проблем с осъществяването на бюджета. Вече се виждат първи проблясъци на влизане в леко рецесионно положение на някои от стопанските системи в еврозоната. Това неизбежно ще се отрази на българската стопанска система поради огромния експорт. И тази година ще продължим да разчитаме на растежа на вътрешното ползване.

 „ Трябват ни повече вложения, които влизайки в стопанската система да носят повече добавена стойност, нови работни места, заплати, осигуровки и налози. Правителството би трябвало да работи повече за вложения в обществени огромни планове, както и в частни такива. Ще продължи демографската рецесия, тъй като още ще се усилват пенсионерите, за сметка на работещите, а това ще затормозява икономическия ни напредък ”, предизвести финансистът.

 „ Инфлацията продължава да понижава, само че към момента прекомерно постепенно. Очаквам стопанската система ни последователно да се върне към сдържан напредък благодарение на вътрешното и външното търсене. Реалните ни приходи ще се усъвършенстват и ще имаме относително ниска, въпреки и леко възходяща безработица ”, оптимист е специалистът.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР