Имаме програма и за училищни автобуси за най-малкитеТова се казва

...
Имаме програма и за училищни автобуси за най-малкитеТова се казва
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО: Ще върна секундарниците/броячите на светофарите и ще се боря за „зелена вълна“ в час пик

Имаме стратегия и за учебни рейсове за най-малките

Това се споделя в позиция Карлос Контрера, който е претендент за кмет на София и лидер на листата за общински съветници на Вътрешна македонска революционна организация в столицата.

„ Една от значимите тематики свързани с трафика и пътната сигурност в София са светофарите. За мен беше изцяло неправилно да се отстранен секундарниците/броячите и мигащата зелена светлина, които подсигуряваха доста по-добър надзор и сигурност на водачите. Бях твърдо срещу това да стане, само че още веднъж в СОС бяха по-склонни да се подчинят на натиска на всякакви Неправителствени организации и безвремието в Министерство на регионалното развитие (тогава ръководено от ИТН), в сравнение с да помислят за жителите и гостите на града. Задължително е да намерим формула тези два типа сигнализация да бъдат върнати “, споделя в своя позиция настоящия  общински консултант.

Той акцентира, че с този сериозен проблем, се е борил последния мандат и ще продължи да се боря в идващия.

Контрера обръща внимание и на друга значима тематика – така наречен „ зелени талази “ в час пик. Това, съгласно него ще помогне да се отпушат тапите и ще успокои водачите, които изнервени от тапите вършат недомислени ходове, маневри и провокират ПТП.

„ Зелената вълна, приоритизацията на потоците е извънредно значима и за градския превоз, с който стотици хиляди софиянци се придвижват всекидневно “, акцентира още Карлос Контрера и добавя:

„ Това е значимото. Не да вършим измислени велоалеи разчертани на съществуващи булеварди, които в допълнение основават риск за колоездачите и за водачите “.

Отделно за облекчение на трафика той и екипът му създават стратегия за обезпечаване на учебни рейсове, които да возят децата до и от учебно заведение.

„ Говорим за по-малките, които родителите не могат да оставят сами в градския превоз и ги возят с коли. Не инцидентно след 15-ти септември в София стават тапи. Това също е една от аргументите “, разкрива още от проектите за облекчение на трафика в София претендентът за кмет на Вътрешна македонска революционна организация.

Купупуването и продаването на гласове е закононарушение!


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР