Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера.

...
Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиера.
Коментари Харесай

Хинков за електронните рецепти: Има проекторешение, ще го обсъдим с Денков

Имаме проекторешение, което би трябвало да бъде разисквано на равнище премиера. Той се е заел да събере представители на съсловните организации, с цел да решим дефинитивно въпроса.

Това съобщи пред публицисти здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос дали е взето към този момент решение за някои медикаменти да бъдат върнати хартиените наставления.

" Проекторешението е да се даде опция за различно изписване на електронна и хартиена рецепта ", разясни министърът. И добави, че има опция самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа.

Хинков уточни, че срещата се чака тази седмица, а в нея евентуално ще вземат участие и представители на " Информационно обслужване ". " Проблемът е, че има избор на съмнение и това малко трансформира графика ", разяснява той.

По думите му връщането на хартиените предписания може да стане за избран период и единствено за антибиотици. Според него сканиране или качване от дневника за медикаменти на аптеките в Националната здравноинформационна система е опцията, която се обмисля за хартиените предписания.

Хинков разясни още, че електронната рецепта си остава, само че ще се даде опция " да се приспособява цялата система към новата смяна ".

" Ако се окаже, че има опция хартиените предписания да се електронизират, да бъдат проследявани, тогава ще получим същия резултат, който имаме и с електронните ", разяснява той.

Относно възбраната за износа на медикаменти, министърът разяснява, че

има опция тя да отпадне, в случай че сигналите за липса на лекарства намалеят. Следим обстановката. Когато паднат сигналите под несъмнено равнище, да знаем, че имаме задоволително съществуване на антидиабетични медикаменти, ще отменим заповедта, означи Хинков. 

" Борим се за оптималното, ще получим оптималното ", сподели министърът по отношение на правенето на бюджета на здравната каса за 2024 година. 

В петък министърът на финансите Асен Василев показа главните параметри на проектобюджета на страната за 2024 година. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР