Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиер.

...
Имаме проекторешение, което трябва да бъде обсъдено на ниво премиер.
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Имаме проекторешение за е-рецептите, трябва да го обсъдим с премиера

Имаме проекторешение, което би трябвало да бъде разисквано на равнище министър председател. Той се е заел да събере представители на съсловните организации, с цел да решим дефинитивно въпроса. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос дали е взето към този момент решение за връщането на хартиените наставления.

Проекторешението е да се даде опция за различно изписване на електронна и хартиена рецепта, разясни министърът, представен от Българска телеграфна агенция. И добави, че има опция самата хартиена рецепта да се електронизира през аптечната мрежа.

Припомняме, към края на предходната седмица проф. Хинков заяви, че се разисква „ Ще има временен интервал, в който ще се изчистят всички бъгове, софтуерни проблеми, организационни проблеми, свързани с изписването на е-рецептите. Така че въпросът е решен и това касае този режим на временен интервал, който визира единствено антибиотиците “, съобщи проф. Хинков.

Министърът уточни, че срещата се чака тази седмица, а в нея евентуално ще вземат участие и представители на „ Информационно обслужване “.

По думите му връщането на хартиените предписания може да стане за избран период и единствено за антибиотици. Той посочи, че разновидността, който се обмисля за хартиените предписания, е сканиране или качване от дневника за медикаменти на аптеките в Националната здравноинформационна система. Проф. Хинков разясни още, че електронната рецепта си остава, само че ще се даде опция „ да се приспособява цялата система към новата смяна “. Ако се окаже, че има опция хартиените предписания да се електронизират, да бъдат проследявани, тогава ще получим същия резултат, който имаме и с електронните, разяснява той.

Относно възбраната за износа на медикаменти за лекуване на диабет министърът разяснява, че има опция тя да отпадне, в случай че сигналите за липса на лекарства намалеят.

Следим обстановката. Когато паднат сигналите под несъмнено равнище, да знаем, че имаме задоволително съществуване на антидиабетични медикаменти, ще отменим заповедта, означи Хинков.

Борим се за оптималното, ще получим оптималното, сподели още министърът по отношение на правенето на бюджета на Здравната каса за 2024 г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР