Имаме нужда от изготвянето на нова концепция за наказателна политика

...
Имаме нужда от изготвянето на нова концепция за наказателна политика
Коментари Харесай

Цачева: Трябва нова концепция за наказателна политика


Имаме потребност от правенето на нова идея за наказателна политика поради настъпили промени в незаконната среда и нови провокации в битката с престъпността в народен, европейски и интернационален проект. Това сподели министърът на правораздаването Цецка Цачева по време на юбилейната интернационална научна конференция „ Предизвикателства пред Наказателното законодателство “, която се провежда от Юридическия факултет на Софийския университет, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Тази година има и още един мотив за организирането й, а точно, навършването на 50 години откогато Наказателният кодекс работи в България. „ 50 години не са дълъг интервал от време за подобен фундаментален закон, какъвто е наказателният закон, нашият Наказателен кодекс. За това свое полувековно битие той претърпя значими исторически промени от политическо и икономическо естество като успяваше да се приспособява към действителностите посредством многочислени промени и допълнения. Последните десетилетия националната наказателно-правна уредба беше мощно повлияна от паралелното влияние на два извънредно значими фактора. От една страна появиха се нови форми на незаконна активност, свързани най-вече с трансграничен темперамент и въпреки това впечатляващото разширение на наказателно-правната подготвеност на Европейски Съюз ”, сподели правосъдният министър.

Цачева изясни, че все още на присъединението на страната ни към съюза сме си сътрудничили във връзка с битката с тероризма, трафика на хората, противозаконната имиграция, търговията с опиати, прането на пари, киберпрестъпленията, ксенофобията. Като последствия, тя съобщи, че може би има нужда от изработването на нов углавен кодекс, а не коригиране на настоящия в този момент.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова обърна внимание на глобите, заложени в Наказателен кодекс. Според нея те би трябвало да бъдат понижени за по-леките закононарушения. А ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обърна с апел към участниците във форума. „ Пазете правото от несъответстващия законодател. Не ставайте част от един циничен законодателен развой. Това ще тежи и на вашата съвест след това ”, моли Панов.

Едно от най-големите провокации пред Наказателния кодекс е популизмът, добави проф. Пламен Панайотов, който е началник на катедрата по наказателно-правни науки в СУ „ Климент Охридски ”. „ Навлизането на популизма в наказателното право, което измества фокуса от действителните обществени проблеми. Създава се усещане в обществото, че посредством промени в Наказателен кодекс само могат те да се вземат решение, а това не дава отговор на истината. Имаме огромен проблем и предизвикателство обвързвано с това, че измененията в наказателното законодателство в последно време, все по-често се вършат на парче, което не дава опция да се съблюдава прецизно правилото на кохерентност, който е наложителен в региона на наказателното право, тъй като обезпечава сходство на наказванията със съответните закононарушения ”, съобщи проф. Панайотов. Форумът продължава и на следващия ден. В него вземат участие посетители от Германия, Швейцария, Турция, Сърбия, Азербайджан, Полша, Украйна. Резултатите и решенията от конференцията ще бъдат оповестени в алманах. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР