Имаме нов пореден казус - конфуз на тема демократичен политик

...
Имаме нов пореден казус - конфуз на тема демократичен политик
Коментари Харесай

България лошо се спъна - остана в плен на своите елити, които се превърнаха в посткомунистическа олигархия

Имаме нов следващ проблем - срам на тематика либерален политик с завещание от някогашната Държавна сигурност. През последните три години имахме поредност от проблеми, свързани с примесването на съветско-комунистическо завещание и различна антиолигархична, " протестърска " политика.

Как да се бориш с посткомунистическата олигария, вкоренена в подчинението на Москва и да подкрепяш вдигналия юмрук Румен Радев?

Как да останеш правилен на антикомунистическия възторг на " твоята " партия от близкото минало и да гласуваш за Мая Манолова или Татяна Дончева...?

Но конфузът не е единствено в реформисткия - протестърски лагер. Години преди този момент същите алтернативи стояха пред лагера на статуквото.

Колцина от ГЕРБ - знамето на ЕНП в България - са освободени от връзки с комнунистическото и посткомунистическо статукво?

Колко на брой от левите и от десните патри(Е)оти - националисти са без корени в някое от основните ръководства на Държавна сигурност?

Примерите могат да продължат. Ще продължава и конфузът на примесеното с сегашното политическо завещание от предишното.

Разделението ляво-дясно съвпадаше с линията комунизъм-антикомунизъм през 90-те години. След това стартира размиване на това съвпадане заради две аргументи. Първо, нерешаване на избрани задания от прехода, които други източноевропейски страни взеха решение навреме - лустрация, развиване на различни икономически и политически елити.

Второ, развиване на нови публични действителности, пораждащи нови разделения ляво-дясно - консервативно-либерално, локално-глобално, олигархично-антиолигархично и така нататък

В България еволюцията на ляво-десния набор бе по-бавна в сравнение с в Полша или Унгария, само че в последна сметка се случва вследствие на общите европейски и международни промени. В взаимозависимост от това, кой е най-важния им приоритет, " старите " леви и десни сменят местата си в ляво-дясното разделяне.

Що се отнася до младите генерации политици, наследници на Държавна сигурност и остарялата номенклатура - в България в края на 90-те години бяха осуетени дефинитивно опитите за основаване на различен на номенклатурния хайлайф. Затова имаме единствено един хайлайф - със или без кавички - правоприемник на номенклатурния, ситуиран в целия набор.

Тези наследници са както в ГЕРБ и вдясно, по този начин и в остарялото, и в новото ляво. С две думи - конфузът е разбираем и законосъобразен. Това не ни освобождава от нуждата да сътворяваме нов народен хайлайф, който да пази ползите на България в новата ера, в която живеем. Защото наследеният " хайлайф " продължава да бъде с наследството на постсъветския нрав и с манталитета на колониална администрация.

Новите действителности ще основават нови ляво-десни разделения. Старите разделения последователно ще се затъпяват и помиряват пред лицето на нови провокации. В този развой са доста значими две неща. Първо, нуждата от морална и историческа оценка на предишното за неговото примиряване и консолидиране в националното съзнание. Един продължаващ да тлее спор от предишното дърпа цялата нация обратно. Време е да приключим борбата за предишното с ясна оценка и оптимално необятен консенсус - в това число за комунистическото завещание, включителство за наследството на посткомунистическия преход. Това не може да стане с други средства с изключение на по метода на истината - цялата истина.

Второ, с цел да реализираме публично примиряване с предишното чрез истината, належащо е да създадем нов народен хайлайф - публичен хайлайф на нова, модерна основа - който повече няма да бъде заинтригуван (икономически, политически и морално) да крие наследството на своите дядовци, а ще бъде стимулиран да го осветли, с цел да премине напред, към бъдещето на своята управителна социална роля.

Тук България неприятно се спъна през последните 30 години, остана в плен на своите елити от комунистическия интервал, които се трансфораха в посткомунистическа олигархия. Докато не преодолеем това завещание - малко можем да създадем по пътя си към бъдещето.

Нов хайлайф не се основава за седмици или месеци - от време на време минават генерации в процеса на възникването му. По-добре е процесът да бъде равномерен и динамичен. Имаме ли публичен запас с цел да решим тази належаща национална задача?

---

Бел. ред.: Текста на Огнян Минчев препубликуваме от фейсбук профила му. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР