Имаме нормативната и финансовата, чисто математическа възможност да няма намаление

...
Имаме нормативната и финансовата, чисто математическа възможност да няма намаление
Коментари Харесай

След промяната в бюджетите ще има повече пари за малките и отдалечени училища, заяви Вълчев

Имаме нормативната и финансовата, чисто математическа опция да няма понижение на средствата за нито едно учебно заведение. Това увери просветният министър Красимир Вълчев в отговор на въпрос, обвързван с опасенията на шефовете на огромните учебни заведения в страната, че след смяната в делегираните бюджети ще има повече средства за дребните и отдалечени учебни заведения в страната.

 Повече от половината възпитаници не схващат това, което четат
Повече от половината възпитаници не схващат това, което четат

Красимир Вълчев: Политиките за образованието изискват старания, надхвърлящи един мандат

" Промяната във формулата при равни други условия води до повече средства за по-малките и отдалечени учебни заведения и детски градини. Там, където има негативни разлики те са финансирани от държавния бюджет . Това, което са видели механично шефовете на огромни учебни заведения в най-големите градове, е понижение на средствата ", установи Вълчев. По думите му с механизма на формулата би трябвало да бъдат регистрирани тези характерни фактори, които да разрешат да няма негативни разлики в бюджетите на учебните заведения . " Ние сме изпратили писмо до всички общини, провели сме две срещи по какъв начин да бъдат направени формулите , тъй че да нямаме негативни разлики. В момента водим диалози с общините ", изясни министър Вълчев.

Относно митингите във Враца, свързани с орязването на профилирани паралелки, Вълчев уточни, че приоритет на държавното управление е стимулиране образованието в професионални паралелки , което става точно с последователно минимално годишно увеличение на приема в професионални паралелки.

 Вълчев успокоява, че няма да има джендър образование
Вълчев успокоява, че няма да има джендър образование

Конвенцията не ни задължава да променяме образователните проекти

Той увери, че в момента се разисква приемът - в последна сметка ние би трябвало да осъзнаем, че има потребност от възпитаници, които да се включат в професионално образование.

" Ние се отнасяме задоволително ангажирано към това. Когато децата са стеснен брой едни ще бъдат недоволни за сметка на други.

В идващите години всички деца и възпитаници ще имат потребност в доста по-голяма степен от подготовка, в сравнение с от тапия за избрана степен. При изменящия се пазар на труда, при дефицита на работна мощ, който ще се задълбочи, ние имаме потребност от увеличение на броя на учениците с професионално обучение ", съобщи Вълчев.

Относно план-приемът, той посочи, че се утвърждава на регионален принцип.

 Увеличават професионалните паралелки за средношколци от следващата година
Увеличават професионалните паралелки за средношколци от следващата година

Понякога техниците получават по-високи заплати от висшистите, призна Вълчев

Относно наложителния обсег на 4-годишните в детските градини. Министър Вълчев разяснява, че тази тематика стои на дневен ред, само че се изчаква решението на Конституционния съд. " Не сме се отказали от нея. В момента има конституционно дело ", разяснява той. По думите му Докладът за международното развиване на Световната банка в областта на образованието още един път удостоверява какъв брой е значимо децата да бъдат обхванати в ранна детска възраст от просветителната система. Коментарът си просветния министър направи, откакто взе участие в полемика, отдадена на Доклада за международното развиване на Световната банка на тематика: " Да се научим да осъществяваме обещаното от образованието ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР