Имаме най-кратката продължителност на живот в целия Европейски съюз. Разболяваме

...
Имаме най-кратката продължителност на живот в целия Европейски съюз. Разболяваме
Коментари Харесай

Тревожна статистика: Имаме най-кратката продължителност на живот в целия ЕС

Имаме най-кратката дълготрайност на живот в целия Европейски съюз. Разболяваме се най-много от нездравословно хранене, само че пък равнището на затлъстяване у нас е под междинното за Европа, а младежите ни са най-активните физически от всички свои връстници на континента. Как живеем съгласно статистиката - споделя Ева Костова в ефира на NOVA. С всяко последващо десетилетие от 1960 година животът на европееца се удължава приблизително с над две години, пресмятат от Евростат. 

В България да вземем за пример, от 2000 до 2019-а се е удължил с 3 години и половина. Появата на ковид обаче обърна наклонността. Според европейската статистика, при междинна дълготрайност на живота в Европейския съюз от малко над 80 години, дамите живеят близо 83 – с 5 повече от мъжете. Най-дълголетните европейци са в Испания, където междинната дълготрайност доближава 85 години и половина.

Тъжното последно място за жал, е наше. При междинна дълготрайност на живота в България от 71 години и половина, най-къс е той в Северозапада – под 70 години, което го трансформира в региона с най-кратка дълготрайност на живот в целия Европейски съюз. Жените у нас живеят приблизително до 75, а мъжете до 68. Но, в случай че има добра вест, то тя е че продължителността на живота у нас през последните години най-малко не спада по този начин, както в някои от другите страни членки като Франция и Словакия, да вземем за пример.

Проверихме здравния профил на страната ни, направен от Европейската комисия, с цел да разберем кои са главните аргументи за смъртност у нас. Оказва се, че съвсем половината от смъртните случаи се дължат на поведенчески рискови фактори - нездравословно хранене, тютюнопушене, ниска физическа интензивност и приложимост на алкохол. Годишната приложимост у нас се равнява на 11 литра и половина на глава от популацията, при междинна стойност за Европейския съюз от 10 литра. Факторите на околната среда също не са за подценяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР