Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим

...
Имаме много големи системни проблеми с превенцията, искам да работим
Коментари Харесай

Денков: Няма престрелки с президента

Имаме доста огромни систематични проблеми с предварителната защита, желая да работим по нея. Това сподели в студиото на " Събуди се " министър-председателят Николай Денков във връзка наводнението по Южното Черноморие. По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен метод.

Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени компенсациите на потърпевшите след наводненията семейства.

Денков разяснява и това ще има ли нарастване на пенсиите от 2024 година Той уточни, че политическият консенсус е към така наречен швейцарско предписание и нарастването ще е обвързано с икономическите индикатори у нас.

Тече полемика за повдигането на минималната работна заплата. Тя ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство. 

„ Ще внесем бюджет, който оптимално да балансира несъответствията ”, сподели още министър-председателят. Денков съобщи, че не вижда съображение понижената ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорите да остане в действие. По думите му броят на туристите у нас е огромен

и няма причина 9-те % налог да продължат да работят.

Коментира и кадър, запечатал по какъв начин той и президентът Румен Радев си приказват на трибуната на „ Мача на вярата ”. Денков призна, че диалогът е бил за " проблемите, които би трябвало да решаваме дружно ".



„ Когато се приказва за престрелки, желая да кажа, че това не е правилно. Много дълго време имаше залпове единствено от едната страна към другата. Надявам се този интервал да е завършил и да си приказваме, тъй като имаме какво да вършим дружно ”, сподели още министър председателят.

Според него

искане на импийчмънт на Румен Радев би лишило ненужно доста социална сила,

само че акцентира, че президентът неколкократно е излизал отвън пълномощията си, дадени му по Конституция. " Той е дал учредения за това, само че въпреки всичко считам, че по-скоро би пречело такова решение сега ", добави Денков.

Министър-председателят изясни и по кое време ръководещото болшинство може да назова себе си „ коалиция ”.

Това би станало, откакто посред им бъде построено доверие, че могат да работят дейно дружно.

„ До края на годината това може да стане. Приемем ли законите, които са в Народно събрание, в случай че успеем да променим Конституцията по метода, по който е замислена, бих могъл да кажа, че има доверие. Формалният метод е да има подписан документ ”, уточни той. По думите му „ Движение за права и свободи би трябвало да играе роля във връзка с приемането на конституционните промени ”.

Че България ще бъде призната в Шенген до октомври, министър председателят не може да подсигурява. Надеждата е това да стане най-късно през декември.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР