Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи: азбуката

...
Имаме милион причини да се гордеем, че сме българи: азбуката
Коментари Харесай

33 причини да се гордеем, че сме българи

Имаме милион аргументи да се гордеем, че сме българи: писмеността на Светите братя св. св. Кирил и Методий, прабългарският календар, Мадарският конник, Орфей, тракийската цивилизация, киселото мляко. Дали сме на света първото научно изобретение - металообработването, и първото обработено злато - варненското. Създали сме първите градове в Европа. Наш е най-старият християнски манастир на Стария континент. Имаме за образец велики персони като Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов. Дело на българи са компютърът, хапчето антибебе, нивалинът, ксероксът, въздушната възглавница, телефонният секретар. И куп други неща, за които не всеки път си даваме сметка. " Стандарт " ви напомня 33 от тях.

1. България

България е най-старата от актуалните страни в Европа, чието име е непроменяно от основаването й до през днешния ден.

2. Прабългарският календар

Старите българи основават една от най-точните системи за премерване продължителността на земната година. Прабългарският календар е приет от ЮНЕСКО за най-точния в света.

3. Първата къща и първият град в Европа

Най-старата къща в Европа се намира в праисторическото населено място в днешния столичен квартал Слатина. Откритието е на най-големия експерт по праистория у нас чл.-кор. Васил Николов. Откритието му влиза във всички учебници по праистория в света. Най-старият град в Европа пък е Провадия - Солницата - първият солодобивен център. В него чл.-кор Николов откри царски гроб на 64 века.

4. Първото обработено злато в света

Колкото и безсрамно да звучи, умерено можем да кажем, че сме дали на света първото научно изобретение - обработката на метал. Доказателството е Варненското злато - най-старите в света скъпоценни бижута. Находките от варненския халколитен некропол изумяват в пропорциите и съвършенството си. Те са на над 6000 години и демонстрират, че още тогава хората в земите ни са развивали технологии за рандеман, преправка и обработка на метал.

5. Кирилицата

Създадена е в Преславската книжовна школа в края на ХІ от Климент Охридски, възпитаник на светите братя Кирил и Методий. Носи името на свети Константин-Кирил Философ, който основава по-рано глаголицата.

Българската писменост е необятно публикувана както измежду южните и източните славянски нации, по този начин и измежду неславянските нации в Русия. Кирилицата е публична писменост в Монголия и в някои републики от някогашния Съветски съюз, а до края на 70-те години на ХIХ век се употребява и в Румъния. Ползват я към 252 милиона души по света. С влизането на България в Европейски Съюз тя става третата публична писменост на Европейския съюз след латиницата и гръцката писменост.

6. Светица Олга

На голяма респект в Украйна е Великата киевска княгиня Олга - българка, родена в Плиска. Тя е родственица на цар Симеон. Управлявала е Киевското княжество от 945 до 969 година Първата разпространителка на християнството измежду украинския народ е оповестена за светица.

7. Правнучката на Софроний Врачански

Най-голямата поетеса, която Франция е дала на света - Анна дьо Ноай (1876-1933), е българка. Тя е правнучка на възрожденеца Софроний Врачански.

8. Архитект Синан

Синан (1489-1588) е фамозен османски проектант. Според легендата това е гениалният българин Майстор Манол, роден в родопското село Широка лъка. Назначен е за пръв проектант на султан Селим и работи поредно по време на ръководството на четирима султани. Негово дело са 81 джамии, измежду които Султан Селим джамия в Одрин, Сюлеймание и Шахзаде, 33 двореца, 26 библиотеки, 35 бани, 7 водопровода, десетки кервансараи, чешми и гробници. Той е направил и " Баня баши " в София.

9. Киселото мляко

През 1905 година доктор Стамен Григоров за пръв път разказва млечнокиселия микроорганизъм, който провокира ферментацията, нужна за приемане на българско кисело мляко. Първоначално той разказва млечнокиселата пръчица като " Бацил А ". По-късно микроорганизмът е наименуван " Лактобацилус булгарикус ", в чест на родината на своя изобретател.

10. Медът

Уникалният български мед е прочут в Европа още от IX век. Сведения за експорт на мед и пчелен восък за Византия има от времето на кан Омуртаг (814-831 г.) По-късно българският пчелен мед, именуван " цера Загоре ", е добре прочут и в средновековните италиански републики. За него написа флорентинският летописец Пеголоти, а Ватиканът постановява свещите за папските литургии да са единствено от български восък. У нас живеят над 400 000 пчелни фамилии. Годишната продукция е над 9600 тона.

11. Билките

Наричат страната ни " Аптеката на Господ ". България е на трето място в света по благосъстояние на лековити растения след Афганистан и Индия. В планините ни има билки, които не се срещат на никое място по света. Годишно се изнасят сред 12 и 15 000 тона, които се употребяват за медикаменти и козметика.

12. Нямаме пленено знаме

За 60 години България съумява да води пет войни. Пленено на бойните полета българско знаме няма. С това не може да се похвали нито една друга войска в света. Нещо повече - Военно-историческият музей пази 62 пленени противников полкови щандарта.

13. Първата жена в военен полет

По време на Балканската война (1912-1913) Райна Касабова е на 15 години и служи като доброволка в полевата болница край Одрин. На 30 октомври 1912 година тя взема присъединяване в военен полет със аероплан " Воазен " с пълководец подпоручик Стефан Калинов и монтьор Илия Младенов, което я прави първата жена в света, взела участие в военен полет. Излитат от аеродрум " Мустафа паша ", като полетът им продължава 43 минути. От самолета Райна хвърля позиви с апел за прекъсване на кръвопролитията над позициите на съперника в Одрин. Нейното име носи хладилник на Земя Греъм в Антарктика.

14. " Време разделно "

Най-известният български разказ в международната литература - " Време разделно ", е написан от акад. Антон Дончев единствено за 45 дни. Издаден е 17 пъти у нас. Преведен е на 28 езика и по света има над 3 милиона тираж.

15. Компютърът

Първият електронен, непрограмируем компютър е изобретен от Джон Атанасов - американски физик, математик и електроинженер от български генезис. Той пръв вкарва понятието " аналогов компютър ".

16. Ксероксът

Българският физик акад. Георги Наджаков открива фотоелектретното положение на веществата, с което вписва името си в международната история на физиката и техниката. Светът признава големия му теоретичен принос на 22 юни 1937 година, когато изобретява фотокопирната машина. Фотоелектретният резултат е и в основата безвакуумната телевизионна техника, на запаметяващите устройства, рентгеновите дозиметри и на фотосите от сателит.

17. Фотошопът

Един от основателите на най-използваната в света стратегия за обработка на фотоси - фотошоп, е българин - Тодор Георгиев.

18. Електронният часовник

Първият цифров ръчен часовник е изобретен от българския инженер и откривател Петър Димитров Петров. Определят го като един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му с изключение на първия цифров ръчен часовник са първата компютризирана система за премерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и информационни спътници, първият в света безжичен сърдечен екран и други

19. Пътническият аероплан

Главният конструктор на първия в света транспортен пътнически аероплан " Douglas DC-3 " е българин. Неговото име е Асен Йорданов. Той е български и американски летец, инженер и откривател със международна популярност. Роден е през 1896 година в гр. София.

20. Въздушната възглавница

Тя също е изобретена от Асен Йорданов - създателя на авиоинженерството в България

21. Телефонният секретар

И той е рожба на огромния български откривател Асен Йорданов. Той е напарвил апарата Джордафон - " прадядото " на днешния телефонен секретар, който също така дава и опция и за конферентен диалог. Името на Йорданов е вписано в " Книгата за почетни жители на Ню Йорк ".

22. Двигателите на лунния модул " Орел "

Много малко хора знаят, че те са разработка на българина Иван (Джон) Ночев. На 16 юли 1969 година от космодрума Кенеди започва американският галактически транспортен съд " Аполо-11 ", с астронавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. На 20.07.1969 година Армстронг сполучливо се приземява на Луната с лунния модул " Орел ", с цел да направи първите човешки стъпки там. Изобретените от Иван Ночев мотори обезпечават сполучливото кацане, а по-късно и сполучливото съединяване на модула Орел с кораба " Аполо-11 ".

23. Космическата храна

България е третата страна, записана в Организация на обединените нации, която е изпратила храна в Космоса. Първите две са Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Българската галактическа храна е изобретена от учените от Института по криобиология и лиофилизация. Екипът на учен Цветан Цветков развил биотехнологията за студена консервация и сушене на органичната материя във вакуум.

24. Най-отдалечената планета от Слънцето

Тя е открита през 2003 година от проф. Димитър Съселов. Планетата OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец се намира на 5 хиляди светлинни години от нашата звезда.

25. Слънчевата батерия

Използването на слънчевата батерия носи международна популярност на българина проф. доктор Димитър Чернев. Роденият във Варна академик отпътува за Германия, а по-късно за Съединени американски щати през 1956 година Чернев постъпва в лабораторията на телевизионната компания СиБиЕс, където в съдействие с англичанина доктор Нийл и германеца доктор Ешке основава магнетофонната касета, която му донася огромна известност. По-късно основава батерията за потребление на слънчевата сила. Изобретението му става основа за потреблението на слънчевата сила за отопление и изстудяване.

26. Хапчето " антибебе "

Карл Джераси е евреин от български генезис. Джераси става знаменит най-много с приноса си за създаването на първото противозачатъчно хапче.

27. Шестият сърдечен звук

Шестият сърдечен звук е първото огромно изобретение на българската медицина на XX в. Негов изобретател е проф. доктор Иван Митев.

28. Нивалин

Нивалинът е лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира необятно приложение в неврологията при лекуването на полиомиелита. Препаратът се ползва и в анестезиологията, в хирургията, в психиатрията - при лекуване на олигофрения, във физиотерапията - за лекуване на ангионеврози, неврити и други Откривател на нивалина е българският фармаколог Димитър Пасков през 1959 година Той има още към 20 разнообразни изобретения в региона на медицината и е притежател на научната премия " Еньо ".

29. Скоростна безстепенна кутия

В света има над 180 марки коли, а моделите към тях са над 4000. Една от тези марки се споделя Румен - на името на българския откривател Румен Антонов. Изобретява неповторима автоматизирана скоростна безстепенна кутия, която е използвана за дребни коли и има едва повишаване на разхода на гориво. От доста години живее и твори в Париж. Неотдавна още веднъж се прочу с конструирания нов вид авто мотор. Откритията му обаче са освен в региона на автомобилостроенето. Той е създал и лекарство за сърдечни заболявания.

30. Говореща книга за слепи

Български студент в Съединени американски щати завоюва през 2002 година първа премия в конкурс за основаване на модел на цифрова говореща книга за слепи. Тогава 23-годишният Лъчезар Цветанов от София учи индустриален дизайн в университета в Бриджпорт, щат Кънектикът. Моделът му е определен като най-хубав измежду 146 плана на студенти от 28 висши учебни заведения по дизайн. При разгръщане, сребристата корица на говорещата книга доближава размера на естествена книга. Различни по форма бутони по ръбовете й разрешават на слепите читатели да разлистват страниците.

31. Цифровата книжовност

Койчо Митев е началник на частен проучвателен колектив, който е изобретил и патентовал така наречен " Цифрова книжовност и способ за връзка на майчин език ". Изобретението разрешава да се сътвори програмен продукт за свободна връзка по телефон, микрофон и интернет сред всички езици и диалекти по света. Подобно откритие разрешава нагледно казано да вдигнете телефона, да се обадите на господин Мюлер в Берлин, на господин Аранга от Занзибар или на госпожица Ченг в Пекин и да разговаряте на чист български език, до момента в който от другата страна на линията ще ви слушат на техните си родни езици. А когато те ви заговорят в слушалката, Вие ще чувате всичко на български!

32. Повелителят на атома

През 1950 година на Женевската конференция Съединени американски щати оповестяват, че разполагат с надеждна система за вписване на нуклеарните детонации където и да било по света и се спогаждат със Съветския съюз за мораториум върху тестванията на атомно оръжие в атмосферата. В основата на основаната в Съединени американски щати система за надзор стои загадъчният физичен феномен ЕМП (електромагнитна пулсация). През далечната 1962 година, за първи път в американския щемпел се появява информация за " изключителната роля, която това изобретение има за сигурността на Съединени американски щати и на международния мир " и се оповестява името на неговия създател - проф. доктор Кръстьо Кръстев.

33. Златните математици

Златните деца на България, които носят купища медали от интернационалните олимпиади по математика, физика, информатика и други, са същински мотив за горделивост на всеки от нас. От първата интернационална олимпиада по математика през 1959 година до през днешния ден националите ни са донесли за България над 969 медала - 179 златни, 346 сребърни, 444 бронзови.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР