Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20

...
Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20
Коментари Харесай

Образователният министър с важно обещание, касаещо всички ученици

" Имаме известно забавяне за учебниците. Очакваме сред 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички учебни заведения. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември ". Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по Нова телевизия.

" В последните години бяха направени редица промени в системата. Основната част произтичат от Закона за предучилищното и учебното обучение. Предизвикателство пред нас е да ги осъществяваме. Несъмнено въвеждането на наложителна подготовка на децата на 4 години е една от значимите ни ограничения. Бих изредил три фактора, които са основни за това да преодолеем казуса с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от потомство в потомство. Единият фактор е детската градина. Вторият е учителят “, разяснява Вълчев.

Той съобщи, че имат цел за въвеждането на едносменен режим в учебните заведения до 2021 година, само че призна, че в огромните градове ще бъде мъчно да го изпълнят. " Но сме възнамерявали с управленията на най-големите общини да създадем обзор на цялата просветителна инфраструктура. Където е допустимо това ще се случи в къси периоди. Във Варна ще бъде издигната нова учебна постройка на Математическата гимназия “, добави той. Според него просветителната система би трябвало да разрешава учене на разнообразни скорости.

За учителските заплати, той още веднъж акцентира, че междинната работна заплата на учителите би трябвало да бъде по-висока от тази за страната.

" Тази година ще създадем общо нарастване за всички, а следващата година предвиждаме смяна в механизма на ръководство на средствата в системата, тъй че да предоставим повече на детските градини и учебните заведения, които са в дребни отдалечени места “, уточни Вълчев.

По думите му експанзията в учебните заведения е най-трудният проблем и е проекция на голям брой фактори. " Мерките са доста. Аз имам вяра във взаимоотношението сред учители и родители. Това е една от тематиките, върху които ще акцентира. Там може да се усъвършенства най-вече. Може би през днешния ден има повече съмнение сред учителите и родителите, в сравнение с е имало преди. Ще има и повече психолози в учебните заведения “, означи Вълчев.

Според него критерият уседналост при избор на образователно заведение за децата в 1 клас е спомагателен и има за цел да минимизира опцията за злоупотреби.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР