„Имаме един издържал кандидат с необходимите минимум две-трети от точките

...
„Имаме един издържал кандидат с необходимите минимум две-трети от точките
Коментари Харесай

Нина Найденова е новият стар директор на Държавна опера-Пловдив

„ Имаме един издържал претендент с нужните най-малко две-трети от точките измежду двамата претенденти и един неиздържал. Ще обявим на Нина Найденова и представителя на Община Пловдив”, сподели диригентът Григор Паликаров, който водеше процедурата по желание на шеф на Държавна опера-Пловдив.

В продължение на близо два часа двамата претенденти - режисьорът доцент Нина Найденова и оперният артист Михаил Пулиев, представяха концепциите си.

Пулиев не бе задоволително безапелационен в няколко точки от конкурсния изпит в обяснителната част за образуването на бюджета на институцията, която вероятно ще управлява. Той разгласи имената на екипа, с който ще работи и уточни като непрекъснат гост-диригент ръководителя на журито Григор Паликаров.

„ Г-н Пулиев, щеше да е добре да сте провел диалог с покана авансово, преди да обявите името ми. Много утаечно става, не желая да ме замесвате”, отвърна Паликаров и изиска името му да не бъде споменавано, очевидно тъй като диалог с него не е воден.

Основен акцент в концепцията на Пулиев бе преструктурирането на институцията, тъй че да се подсилят техническите екипи, а солистичният състав да е с най-малко двама артисти за една роля, с цел да могат да се дублират. Той даде обещание, че в случай че завоюва, ще върне класическата музикална стратегия, операта ще пътува в Съединени американски щати и Китай на огромни турнета, че ще направи инвентаризация с театър-майсторите, с цел да ревизира какви са наличностите на декори и костюми, с цел да вдигне оптимално бързо някои от заглавията.

Оперният артист се обърка и в друга част от ревюто си. Той показа, че е водил диалог с шефа на Пловдивския спектакъл Кръстю Кръстев за взаимно показване на спектакъла „ Амадеус” от Питър Шафър, който се играел сега под тепетата. Пулиев евентуално имаше поради спектакъла от афиша на Варненския трагичен спектакъл „ Стоян Бъчваров”.

Като цяло тенорът употребява състезанието, с цел да показа сериозния си взор към работата на Найденова и екипа ѝ и да подчертае, че музикалната институция има значима задача, от която се бяга.

„ Ще върна операта в операта”, сподели той.

Няколкото неточности очевидно са предиздвикали две-трети от журито да си даде гласа за Найденова, на която това ще бъде трети мандат отпред на музикалната институция.

Тя бе сбита в представянето на програмата си, тъй като от коментар на комисията стана ясно, че е изложила всичко в концепцията си.

Някои от въпросите загатнаха какви ще бъдат новите неща в работата на екипа ѝ – основаването на Мрежа на откритите театри, като началото е положено със среща за партньорство с фестивала Охридско лято, както и с партньорство с Нови Сад. Тази в началния си стадий Балканска мрежа ще даде опция на артистите да пътуват и да играят пред нови публики на открита сцена.

Предстои и фестивалът Opera Open да влезе във виртуалното пространство. Това ще се случи, когато Операта закупи нужната техника.

Финалът на състезанието обаче не е завършек на борбата за директорския стол, тъй като в музикалните среди интензивно се приказва, че Михаил Пулиев ще оспорва резултата поради спор на ползи в комисията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР