Имаме данни за пострадал българин, но все още се потвърждава

...
Имаме данни за пострадал българин, но все още се потвърждава
Коментари Харесай

Вътрешният министър: Мокедония не се държи европейски

Имаме данни за потърпевш българин, само че към момента се удостоверява информацията. За други потърпевши нямаме информация. 

Това разяснява пред Българска национална телевизия вътрешният министър Иван Демерджиев. 

Още в ранните часове тази нощ влязохме в връзка с турските служби. Разговарях с президент и с премиера за това каква помощ можем да окажем на Турция и започнахме връзка с турската страна. Те желаеха и получиха от насса спасители с 20 машини, 58 чиновници на дирекцията бяха отделени да заминат за Турция. Гражданска отбрана към София отлетяха с два Спартана за Турция. Основната задача на българите, които към този момент са в Турция, е да окажат помощ при намирането на затрупани хора и спасяването им. Тази вечер отпътуват и спасители с пет кучета на БЧК за Турция, където ще бъдат разположени в най-тежките региони. Всичко, което бъде поискано от Турция като филантропична помощ, ние можем да го предоставим, уточни той.

Помощта може да бъде разширена, ние сега чакаме да научим какви са потребностите на турската страна. Ние бяхме една от първите европейски страни, които се отзоваха на апела им за помощ, добави той.

Надявам се да оказваме помощ, добави той.

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и към Македония. Неприятното е, че множеството проблеми, които набелязах преди 4 февруари, те не откриха сили да ги решат. Като да вземем за пример допускането на наши сънародници на гроба на Гоце Делчев. За страдание думите и делата се разминават. Нашите гранични управляващи знаят какъв брой хора бяха блокирани на техните пунктове от македонските управляващи. Става въпрос за 200 души. Това провокира неодобрение в тези хора, само че не приказваме за някакви радикални страсти. 200 индивида са били държани в по този начин наречената ничия земя, откакто са били обработени от нашите управляващи, уточни той.

Смятам, че това е знак. Когато има неуместни пояснения за една обстановка, обикновено е да се получат и неуместни оферти за помощ. Това е моето предложение, то е знак, че би трябвало да сме почтени в връзките си. За мен тези 200 българи не бяха позволени не по справедливи аргументи, а заради липса на политическа воля, която не мога да си обясня,, откакто получихме всички уверения, че хората ще бъдат обслужени по европейски. По европейски не се държат хората с часове на един граничен пункт, уточни той. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР