Имам уверение, че проектът за цялостно отводняване на участъка по

...
Имам уверение, че проектът за цялостно отводняване на участъка по
Коментари Харесай

Асеновград настоява незабавно държавата да финансира укрепването на свлачищата

" Имам увещание, че планът за изцяло отводняване на сектора по пътя към " Горни Воден " ще е подготвен до края на този месец и ще бъде подаден за следващи съгласувателни процедури ", съобщи пред медии кметът на Асеновград лекар Емил Караиванов във връзка нерешения към момента проблем със свлачищата в региона. Той заяви, че към този момент няколко пъти общината е търсила подпомагане от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).
Сега настояването на градската администрация до държавния орган е за финансиране на процедурата по цялостното отводняване на свлачищния сектор и осъществяването на укрепителни действия. Сумата, нужна за осъществяване на задачите, е в размер на над 1 300 000 лв.. " Вярвам че страната ще реши съответно какъв брой е значимо такова свлачище да бъде укрепено и да се финансира, даже и да е на траншове. Защото ще е мъчно да се отдели такава сума от общинския бюджет ", изрази вярата си за реакция, от страна на страната кметът на Асеновград.
Второто огромно свлачище, което съставлява заплаха за отцепването на три села, е по пътя към Лясково. Към момента са подхванати краткотрайни ограничения, като мястото е обезопасено с разпореждане на чували с пясък, които да водят повърхностните води, без това да докара до формиране на нови свлачищни процеси. Отправено е и искане секторът да бъде обследван и регистриран в " Геозащита " -Перник. Подаден е сигнал и до Междуведомствената комисия по възобновяване и подкрепяне (МКВП) към Министерски съвет (МС), след което са били осъществени повторни огледи на засегнатото място.
Проверката е установила нови деформации на пътното платно, отвън свлачищното тяло. Вследствие на резултата от огледа специалистите са настояли първичното предложение да се добави с ограничения за незадълбочено отводняване. Това е наложило увеличение цената на пакета от ограничения, като окончателният вид, който е подаден в края на месец март 2019 година, е в размер на малко над 460 000 лв.. " До момента няма отговор и обезпечени средства, с цел да се извършат дейностите по подсилване и стабилизиране по свлачищния сектор ", изясни Караиванов. Той добави, че се правят периодически инспекции на мястото заради терзания от допустимо следващо активиране на свлачището.
" Категоричен съм, че страната би трябвало да отреагира на време, единици са общините, които са в положение да се оправят сами ", сподели кметът на Асеновград. Само за това свлачищно подсилване общината се нуждае от 1 760 000 лв.. И в случай че не се укрепят и обезопасят двете свлачища, може да се наложи от ден на ден потребност от подсилване против още повече средства. Припомняме, че общо зародилите свлачища в Асеновградско са шест на брой. За подсилване на пет от тях вложените средства са в размер на съвсем 3 000 000 лв.. Четирите се намират на пътя Асеновград - Лясково - Яврово - Добралък, а едно е на пътя Асеновград - квартал " Горни Воден " и манастир " Свети Свети Кирик и Юлита ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР