Имам годините, но нямам стажа за пенсиониране или обратното? Много

...
Имам годините, но нямам стажа за пенсиониране или обратното? Много
Коментари Харесай

Питане на читател: Имам годините, но нямам стажа за пенсиониране – какво мога да направя

Имам годините, само че нямам стажа за пенсиониране или противоположното? Много хора се лутат в дебрите на законодателството и не знаят какво да вършат.

Читател на Plovdiv24.bg изпрати питане към нас, а ние се опитахме да дадем съвет от експерт, а не да тълкуваме еднопосочно. Медията се старае да дава информация за голям брой проблеми, свързани с трудовото законадателсво, за да бъдем потребни.

Ето какво гласи запитването на читателя на Plovdiv24.bg, което публикуваме без редакторска интервенция:

Здравейте, да попитам, бяхте написали преди известно време, че за пенсиониране за мъжете би трябвало да имат навършени 64 години и 6 месеца като възраст, само че обаче би трябвало да имат и 39 години и 4 месеца трудов стаж.

Не бяхте написали обаче, какво се случва в случай че имам навършени 64 години и 6 месеца като възраст, само че НЯМАМ 39 години и 4 месеца трудов стаж. При втората догадка (навършени години като възраст, само че ненавършени години като трудов стаж) на какъв брой години имам право да се пенсионирам?

 

Спрямо закона не бихте могли да придобиете право на пенсия без да имате навършени нужните възраст и застрахователен стаж и/или да отговаряте на изискванията за пенсиониране на наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО). Правилата на Закона коментира лекар Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.bg. 

В случай че не сте придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по реда на КСО, не бихте могъл да се пенсионирате, като и нямате право на посоченото в наредбите обезщетение.

В закона са планувани следните възможности за по този начин нареченото “закупуване " на застрахователен стаж:

– за времето на образование за приключено висше или полувисше образование;

– за времето на докторантурата, несъмнено в нормативен акт за лицата, придобили просветителна и научна степен “доктор " ;

– до 5 години, недостигащ стаж за придобиване право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общия ред.

Следва да се означи, че осигурителният приход за времето, за което е “закупен " застрахователен стаж, не се взема поради при изчисляването на самостоятелния коефициент на пенсионера.

В Кодекса за обществено обезпечаване е планувано, че учителите получават право на пенсия за застрахователен стаж и възраст при навършване на възраст 57 години и 10 месеца от дамите и 60 години и 10 месеца от мъжете и училищен застрахователен стаж 25 години и 8 месеца за дамите и 30 години и 8 месеца за мъжете. От 31 декември 2016 година възрастта се усилва от първия ден на всяка последваща календарна година, както следва: до 31 декември 2029 година възрастта за дамите се усилва с по 2 месеца за всяка календарна година.

Съгласно Кодекса на труда, при преустановяване на трудовото правно отношение, откакто служащият или служителят е придобил право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, без значение от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово заплащане за период от 2 месеца, а в случай че е придобил при същия шеф или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за период от 6 месеца. Обезщетение по този ред може да се изплаща единствено един път.

В Закона за предучилищното и учебното обучение е планувано, че при преустановяване на трудовото правно отношение с педагогичен експерти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали служба на педагогичен експерт в държавна или общинска институция на бюджетна прехрана от системата на предучилищното и учебното обучение, се изплаща по-голям размер на компенсацията по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда – в размер на 10 брутни работни заплати. Както е видно, право на обезщетение в повишен размер имат педагогическите експерти, заемали служба в посочените институции.

Справка:

член 69в от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО)

член 219, алинея 6 от Закона за предучилищното и учебното обучение

по член 222, алинея 3 от Кодекса на труда

С 13,86 лева се подвига цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от 1 август 2023 година. От тази дата един месец към този момент ще коства 154,44 лева

Не на последно място, специалистът доктор Тодор Капитанов поучава – направете информация с юрист по трудово право, по този начин правата ви ще бъдат оптимално предпазени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР