Имахме пари да се откажем от приходи в бюджета от

...
Имахме пари да се откажем от приходи в бюджета от
Коментари Харесай

Иван Нейков: Имахме пари да намалим ДДС, но нямаме пари за най-бедните

" Имахме пари да се откажем от доходи в бюджета от Данък добавена стойност - рестораньорство, фитнеси, алкохол, а по-късно страната споделя на бедните: " Нямаме пари и по тази причина по 6 лева ". Това демонстрира тотално недоумение на правилата на обществената политика ". Така прочете планът на държавното управление за линията на беднотия през 2021г. ръководителят на Балканския институт по труда и обществената политика и някогашен обществен министър.
Предложението е на публично разискване до 12 септември и в него е заложено нарастване на прага на беднотия с 6 лева от 363 лева през 2020г. на 369лв. за 2021г. Освен това планът планува общественият министър да предлага размера на прага на беднотия... съгласно опциите на бюджета. Причината - тежката ситувация поради Коронавирус рецесията.
 Рискът от беднотия е реалност и в България Рискът от беднотия е реалност и в България
Жителите на Съединените щати и Израел са най-застрашени от беднотия, споделят специалистите от фондацията „ Бертелсман “. Проучван...

Слагайки в центъра на решението на министъра точно опциите на бюджета, тежестта се трансферира върху най-бедните и се понижава опцията им да реагират и да посрещнат потреблението, разяснява още Нейков пред BTV.
Ние се отхвърляме от неща, коментирани с години с специалистите, Приехме методика да се пресмята прага на беднотия въз основата на макроикономически индикатори - приходи и ползване на над 8 000 фамилии, които се изследваха всяка година. Сега внезапно споделяме, не, крачка обратно. Вече няма никакво значение това, ще го пресмята министъра, тъй като по този начин сме по-гъвкави и ще отговаряме на икономическата обстановка, разяснява още той.
Нелогично е в годините на стопански пораства линията на бедността да нараства с по 20 лева, а в този момент в изискванията на тежка рецесия - да са едвам 6лв. Ние напрактика замразяваме сумата, сподели още Нейков.
Подобно предложение е " несъответстващо ", намирайки се в центъра на невиждана рецесия - комбиниране от заболяване, стопански и фанансови проблеми. Подкрепи го икономистът и някогашен зам.-председател на КФН Румен Гълъбинов.
 Решението на Николова за бедността измежду възрастните хора - трудова интензивност Решението на Николова за бедността измежду възрастните хора - трудова интензивност
Насърчаване на интензивността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна...
" На фона на тази обстановка, предлагането е линията на бедността да се усили с 6 лева, а предходната година по това време предлагането е било за 15 лева Очевидно е, че предлагането е несъответстващо ", съобщи той.
" Да се твръди, че видите ли, тъй като няма пари, ние споделяме на над една трета на децата в България - " Ние ви подсигуряваме риск от ". Няма естествена страна, която да каже - нямам пари за най-бедните си деца, Абсурд е. Ако би трябвало автомагистрала ще спрем, в случай че би трябвало танк няма да купим, в случай че би трябвало ще замразим заплатите на народните представители, само че пари за децата би трябвало да има. Така че тази теза не устоя никога ", сподели Нейков.
Най-бедните хора не вземат участие в тези условия, не вземат участие в публичните поръчки - напомни още той.
Същото е и за пенсионерите, а разнесено към инвалидите - месечното нарастване е просто стотинки, което е скандално, акцентира Гълъбинов.
По негови думи източници за финансиране има и не е нужно да сме прекомерно консервативни. Има избавителен проект на Европейски Съюз, имаме благоприятни условия за промяна на нашата дългова експозиция, имаме собсвени източници на републиканския бюджет. Имаме надалеч повече благоприятни условия да финансираме, в сравнение с си мислим даже сега, акцентира Гълъбинов.
 Ето какъв брой е линията на бедността, планувана за 2020 година Ето какъв брой е линията на бедността, планувана за 2020 година
На днешното си постоянно съвещание, държавното управление дефинира линията на беднотия за 2020 година. Размерът ѝ ще е 363 лева - с 15 лева по-висо...
Знам, че това не е визията и решението на екипа на общественото министерство, акцентира Нейков. Тук се вижда дългата ръка на министерство на финансите, изясни той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР