Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Асоциацията на

...
Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Асоциацията на
Коментари Харесай

Денков: Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща

Имахме дълга, интензивна, забавна и градивна среща с Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската земеделска камара, съобщи министър председателят Николай Денков, който се срещна в Министерския съвет с представителите на браншови организации на аграрни производители.

Част от полемиката е обвързвана с това, че двете страни в тази полемика влизат от разнообразни гледни точки – от една страна в бюджета имаме нарастване по отношение на предходната година, към 500 млн. лева повече в аграрния бранш по отношение на 2023 година, сподели Денков. Той уточни, че въпреки това има усложнения в бранша и би трябвало да се откри пресечната точка и салдото. По думите му би трябвало да е ясно какво тъкмо се дефинира като сериозни зони в аграрния бранш, кои са най-пострадалите браншове и надлежно по какъв начин те би трябвало да бъдат подкрепени без да се раздават средства, неотчитайки съответните специфики.



Денков сподели, че на срещата са прецизирали кой да е методът. Станало е известно, че има три групи проблеми, които би трябвало да се адресират. Първата е обвързвана с непосредствените потребности и нуждата от ликвидност в съответните стопанства, с цел да могат да продължат активността си, означи министър-председателят. Второто е да се поддържа Министерството на земеделието и храните във връзка с измененията в законите, които се чакат от много време и би трябвало да се навакса с едно закъснение, сподели министър председателят. Третата група е обвързвана със задания за отстояване на позицията на България на европейско равнище.

Денков сподели, че по третата група задания много бързо са се разбрали, че това, което прави министерството, подхожда на упованията. По другите две групи се разбрахме, че би трябвало оптимално бързо, в границите на тази седмица, представители и на Камарата, и на Асоциацията, дружно с Министерството на земеделието да прегледат цялата информация, която е налична и да предложат разновидности за решение, които по-късно ще обсъдим дружно, уточни Николай Денков. Той осведоми, че това ще стане през идната седмица и с Министерството на финансите, тъй че да се види какви са опциите за поддръжка и във връзка с потърпевшите браншове от естествените бедствия, и от войната в Украйна. Структурирахме развой, който да продължи и през идващите дни, планирахме и среща през идната седмица. Това беше задачата през тези 2,5 часа, заключи резултатите от срещата министър председателят Николай Денков.



В отговор на въпрос ще остане ли Кирил Вътев министър на земеделието и след ротацията министър председателят Денков сподели, че това е диалог, който ще организира първо с вицепремиера Мария Габриел. Всеки министър се намира в една доста сложна обстановка, оправя се и би трябвало да почитаме това, което е съумял да свърши, сподели Денков. Според него всеки министър, в това число и министър-председателят има и недостатъци, пред които не би трябвало да си затваряме очите. Важното е секторите да вървят напред. Нямам подозрение, че секторът върви напред, въпросът е, че може да се направи още, съобщи министър председателят Николай Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР