Има значителен риск в САЩ да се наблюдава трайно завишена

...
Има значителен риск в САЩ да се наблюдава трайно завишена
Коментари Харесай

Бивш финaнcoв миниcтъp нa CAЩ алармира за трайно завишена инфлация

Има забележителен риск в Съединени американски щати да се следи трайно повишена инфлация. Това съобщи някогашният американски финансов министър Робърт Рубин, представен от Блумбърг.

Той прикани финансовите институции да бъдат деликатни, с цел да не се стигне до прегряване.

„ Имаме мощна стопанска система. Макар че в последна сметка инфлацията може да се окаже преходна, съществува забележителен риск тя да бъде устойчива “, разяснява финансовият министър от времето на администрацията на Бил Клинтън.

Рубин също по този начин сподели, че някогашният стопански консултант на президента Барак Обама - Лари Съмърс, е направил огромна услуга на обществеността, като е алармирал, че актуалният скок на цените може да не отшуми поради икономическите тласъци в размер на трилиони долари.

„ Като вложител и човек, който в предишното правеше политики, бих бил внимателен “, означи Рубин.

Съмърс, който наследи Рубин като министър на финансите в администрацията на Клинтън, е неприкрит критик на икономическите политики в Съединени американски щати през тази година, защото по думите му те носят риск от неконтролируема инфлация.

Докато Съмърс счита, че проектът на президента Джо Байдън за пакет от тласъци в размер на 1,9 трлн. е прекомерно огромен, Рубин е на мнение, че икономическите тласъци са били от основно значение за икономическото възобновяване.

Настоящият финансов министър Джанет Йелън е измежду водещите поддръжници на концепцията, че инфлацията в Съединени американски щати е преходна.

През май годишната инфлация в Съединени американски щати се форсира с 5,0%, което е най-високата стойност от август 2008 година Миналата седмица Йелън съобщи пред Конгреса на Съединени американски щати, че чака инфлацията да падне под това равнище до края на 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР