Има ясно изразена тенденция за овлажняване на сирената, ако през

...
Има ясно изразена тенденция за овлажняване на сирената, ако през
Коментари Харесай

85% от сирената у нас със завишено количество вода

„ Има ясно изразена наклонност за навлажняване на сирената, в случай че през 2020 година повишеното количество вода беше 78%, в този момент то е 85%, като даже при скъпите млечни артикули се вижда тази мода. Винаги, когато в даден артикул имаме повече вода, това способства развиването на микроорганизми и когато ние не сме осведомени, това може да рефлектира отрицателно върху здравето ни “. Това съобщи в изявление за БГНЕС Богомил Николов, ръководител на Асоциация „ Активни консуматори ".
„ Ако следваме обичайна рецепта за изработката на сирене доста мъчно ще получим водно наличие над 60%. Има два метода, с цел да се реализира по-високо водно наличие:

Единият е в случай че продуктът не е задоволително узрял, тъй като сиренето не може да се направи за един ден, има технология, която изисква избран интервал на зреене. По чисто стопански подбуди обаче е по-изгодно вместо 1 месец зреене сиренето да отиде на пазара още след първата седмица. Тогава може и да има по-високо водно наличие.

 istock istock
Вторият метод е посредством добавки, които съдържат вода. Те са доста сложни за хващане и за доказване, ние по тази причина и тестваме косвения знак, който е водата. Тя би трябвало да се задържи по някакъв метод в сиренето, затова има и такива добавки. Фактът, че те не са оповестени и ние не знаем какви са тези добавки е първата индикация за заплаха “, съобщи още Николов и продължи:

" Представете си, че имате нетърпимост към дадена добавка, получавате алергия и не може да разберете от какво е провокирана. Първият проблем е, че постоянно когато в даден артикул имаме повече вода, това способства развиването на микроорганизми, т.е. този тип сирене се скапва по-бързо. "

Богомил Николов изясни и че след направеното изследване се е установило високо количество вода и в по-скъпите сирена.

„ За страдание и в скъпите сирена се следи тази наклонност. През 2005 година, когато беше първият тест на сирене, нямаше нито едно сирене с високо количество вода, само че явно имаме ясно изразена мода за навлажняване на сиренето, тъй като това е най-евтината съставна част в този артикул. По този метод се продава недотолкова скъпо сирене, доколкото скъпа вода “, разяснява още специалистът и посочи, че този проблем може да бъде решен доста бързо.
 istock istock
„ Агенцията по храните би трябвало да стартира да ревизира редовно и огромно. Има сирена, които са обозначени с БДС и при тях самата процедура на произвеждане и надзор е малко по-сериозна и на тях може да се има повече доверие. Освен това има и производители, които през годините са се доказвали в това число и в наши проби, тъй че на тях може да се има доверие. Това, което сигурно можем да кажем е, че сирене под 15-16 лева за кг няма по какъв начин да бъде качествено. Там рискът да попаднете на подобен артикул е над 50% “, изясни още Богомил Николов.

„ След наредбата сред 2020 и 2022г., с която към този момент водното наличие в сиренето е регламентирано, всички сирена, които имат водно наличие над 60% би трябвало да бъдат етикирани. Тоест, те не би трябвало да стоят на щанда с насипни сирена и второ те би трябвало да имат надпис- бяло саламурено сирене със повишено водно наличие. Нито един от тези 48 продукта, които сме закупили не е имал подобен надпис, дори огромна част от тях бяха на витрината с насипни сирена “, посочи още Николов.

„ Нищо не се е трансформирало, макар че наредбата е в действие от май тази година. Ние изчакахме още три, четири месеца с вярата, че производителите ще изпълнят условията на наредбата, само че нищо сходно не констатирахме “, съобщи още той.
 istock istock
БАБХ оповести, че от началото на годината до 17.11.2022 година от комерсиалната мрежа са взети 145 бр. проби от млечни артикули, които са изпитани за съществуване на немлечни мазнини и за сходство по физикохимични индикатори, според софтуерната документи на производителя. Към момента резултати от изпитване са получени за 144 бр. проби, като несъответстващи са 16 броя млечни артикули, 6 от които с високо количество вода. От БАБХ твърдят, че Агенцията ще ускори формалния мониторинг на предлаганите на пазара млечни артикули посредством увеличение на броя проби от комерсиалните обекти. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР