Има торти за специални случаи и такива, които ни се

...
Има торти за специални случаи и такива, които ни се
Коментари Харесай

Двуцветна орехова торта

Има торти за специфични случаи и такива, които ни се желае да хапваме всеки ден, тази е от вторите

Необходими Продукти

За блатовете


● яйца - 8 бр.
● захар - 400 г
● ванилова захар - 1 пакетче
● прясно мляко - 400 мл
● брашно - 600 г
● олио - 400 мл
● бакпулвер - 2 пакетчета
● какао

За плънката


● прясно мляко - 800 мл
● захар - 100 г
● ванилия - 3 пакетчета
● пудинг - 140 г ванилов
● масло - 300 г
● заквасена сметана - 150 г
● орехи - 50 г смлени
● карамел - 50 г

За декорация


● орехи - смлени

Начин на подготвяне

Включвам фурната на 160 градуса.

Разбивам яйцата със захарта и ваниловата захар до побеляване и не по-малко от 10 мин. Ако би трябвало засичайте по часовник. Към получената яйчена примес прибавям по-малко олио и прясното мляко. Разбивам към 1 мин.

След това прибавям пресято брашно, смесено с бакпулвер, и разбърниквам с шпакла. Получената примес деля на две и към половината добавям какао на прахуляк.

Сипвам във форма за торта с падащи стени, обложена с хартия по дъното и по стените, малко количество от едното тесто, с цел да се получи тъничък блат (друг вид е да изпечете два дебели блата - един кафяв, един бял и да ги разрежете благодарение на конец).

Пека в загряна фурна на 160 градуса към 20-30 мин (ако печете блатовете на два пъти, ще ви би трябвало повече време - към 30-40 минути). Проверявам готовността на блатовете с съчка за зъби. Готовият блат извадете от формата и оставете да се охлади.

За плънката 2/3 от прясното мляко разбърниквам със захарта и ванилията и го шупвам. Добавям пудинга, разперен в остатъка от млякото, и се вари още към 2 минути, до момента в който се сгъсти. Полученият крем го оставям да изстине леко, прибавям заквасената сметана, омекналото масло, разбърниквам до приемане на хомогенна примес и най-после поставям карамела и смлените орехи.

Изпечените и изстиналите квадратни блатове се залепват един за различен благодарение на крема, като се оставя малко от него встрани. Блатовете се редуват - бял, кафяв и по този начин, до момента в който свършат.

Вече приключената торта се намазва от горната страна с остатъка от крема. Украсява се щедро със настъргани орехи.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР