Има шанс да останем сами, признава самият Владимир Зеленски Партийните

...
Има шанс да останем сами, признава самият Владимир Зеленски Партийните
Коментари Харесай

Кранчето от САЩ за Украйна май спира, заради битките между Републиканци и Демократи

Има късмет да останем сами, признава самият Владимир Зеленски

Партийните борби във Вашингтон и очевидната невъзможност във войната в Украйна сложиха под въпрос поддръжката на Съединени американски щати за Киев, отбелязва английският в. " Файненшъл таймс ".

Изданието концентрира вниманието си на това, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън бе хазаин на диалог със западните водачи за съгласуване на помощта за Украйна след компромис за опазване на работата на американското държавно управление, който изключваше повече помощ за страната, предава Българска телеграфна агенция.

Целта на диалога наподобява бе да се успокоят разтревожените съдружници, защото Украйна се пробва да завоюва някакво преимущество в борбата, която от ден на ден наподобява на невъзможност, до момента в който Киев се приготвя за още една сложна зима, разяснява " Файненшъл таймс ".

Администрацията на Байдън упорства Конгресът скоро да организира ново гласоподаване за спомагателни средства за Украйна, само че вътрешните битки на Капитолийския рид сложиха под подозрение незабавната спомагателна помощ.

Белият дом ще разгласи скоро следващия пакет помощи от смъртоносни оръжия за Украйна и разполага с задоволително средства, с цел да продължи да оказва помощ на Киев още известно време, обявиха публични американски представители, само че прибавиха, че Конгресът ще би трябвало да гласоподава скоро.

В диалога се включиха водачите на Канада, Италия, Япония, Полша, Румъния, Англия, Франция, НАТО, Европейската комисия и Европейския съвет. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че това е бил " добър телефонен диалог ", и добави, че поддръжката на Европа за Украйна е " непоколебима ". Тя съобщи, че е предложила 50 милиарда евро макрофинансова помощ за Украйна, дала обещание е 1 милион евро за муниции, които да бъдат доставени до март 2024 година, и е декларирала, че Европейски Съюз ще предприеме дейности, с цел да обезпечи " цялостна отговорност за съветските закононарушения против украинците ".

В изказване на немското канцлерство се споделя, че диалогът е бил концентриран върху " твърдото разбиране на всички участници, че би трябвало да подкрепим Украйна в нейната отбранителна борба против съветската експанзия толкоз дълго, колкото е належащо ".

Но борбите във Вашингтон слагат под подозрение поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, акцентира в коментара си " Файненшъл таймс ".

" През 2024 година Русия възнамерява да усили бюджета си поради нашествието с 68 % ", сподели през вчерашния ден на Варшавския конгрес за сигурност Олена Халушка, съосновател на интернационалния център за победа на Украйна, в явна отпратка към проектите на Москва за разноски за защита.

" Ако Западът има съществени планове да отбрани и да помогне на Украйна, с цел да бъде избавена тя като суверенна страна, е извънредно значимо да се уверим, че разполагаме с задоволително запаси да спечелим бързо тази война ", добави Халушка, представена от английския вестник.

В коментар, озаглавен " Помощта за Украйна е в застой на фона на объркването към възможната договорка сред Байдън и Маккарти " американското сп. " Нюзуик " обръща внимание на спорните сигнали от Белия дом за евентуална договорка за финансиране на Украйна сред президента Джо Байдън и към този момент отстранения ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, които внесоха комплициране във Вашингтон до момента в който американските законодатели търсят консенсус по нов пакет от помощи за Киев.

" Налице е двупартиен фокус и единодушие за продължение на финансирането за Украйна ", сподели на брифинг говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, когато бе помолена да обясни мненията на американския президент, само че отхвърли да разясни дали Байдън и към този момент някогашният ръководител на Камарата на представителите Маккарти са постигнали договорка за Украйна, откакто Конгресът не включи никаква спомагателна помощ за Киев в законопроекта за разноските.

Но в опита си да отдръпна изказването на президента Белият дом наподобява окуражи консервативните републиканци от Камарата на представителите, които се опълчват на даването на повече военна помощ за Украйна.

" Какво имаше в тайната подмолна договорка за Украйна ", съобщи в речта си от трибуната на Камарата на представителите републиканецът Мат Гейц от щата Флорида, който оглави напъните за свалянето на Маккарти от председателския пост. " Какви задължения бяха поети пред президента Байдън ", запита той.

В уводна публикация на същата тематика френският в. " Монд " разяснява, че силата на демокрациите се крие във обстоятелството, че по своята същина постоянно изискваното утвърждение от страна на жителите значи изборът, изработен от политическите им водачи, да може да бъде оспорван. Резултатът от изборите в Словакия тази неделя, на 1 октомври, и гласуването в Конгреса на Съединени американски щати ден по-рано, с цел да се избегне прекъсването на работата на федералното държавно управление, подсетиха за това. И двете са предизвестия против потреблението на войната, водена от Русия в Украйна, за вътрешнополитически цели, показва вестникът.

Във Вашингтон поддръжката за Украйна също наподобява се трансформира в политически променлива големина, макар обстоятелството, че тя способства за възобновяване на интернационалния престиж на Съединени американски щати, който бе подкопан от плачевното евакуиране от Афганистан, продължава разбора си в. " Монд ". Демократите и републиканците реализираха рядко срещан консенсус за удължение на работата на държавното управление единствено с 45 дни, само че с цената на жертване на пакета от помощи, който президентът Володимир Зеленски преди малко пламенно бе защитил в Конгреса.

Подобно на изборите в Словакия, гласуването в Конгреса към момента не отразява вълна от поддръжка. Крилото на огромната остаряла Републиканска партия, което най-вече поддържа Доналд Тръмп, ядосано от дългогодишното въодушевление на някогашния американски президент по Путин, сигурно трансформира правилото на отстъплението в предлог за завръщане на Америка към величието. Но силата на същинския двупартиен консенсус във връзка с Украйна ще бъде фактически тествана през ноември в края на преди малко постигнатото краткотрайно съглашение. Решимостта на най-убедените тръмписти да смъкват от власт ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, упрекнат в закононарушението съдействие с врага демократ, извежда като вероятност централното място на Украйна във вътрешната война, която опустошава консервативния лагер, разяснява френският вестник.

Тези събития припомнят на демокрациите за техните отговорности. Съгласието за продължение на поддръжката за Украйна изисква неуморни старания за пояснение - повторение на нуждата от ценене на териториалната целокупност и границите. Също по този начин се насочва предизвестие, че помощта за Киев цели да предотврати превръщането на най-бруталната мощ в единственото предписание в връзките сред народите, заключава в. " Монд ".

В коментар английският в. " Гардиън " отбелязва, че синьо-жълтият байрак към момента се вее високо над площади и публични здания във Англия, показвайки непоколебимата и трайна взаимност с военните старания на Украйна.

Е, най-малко на доктрина, показва вестникът. Защото към този момент се усеща по какъв начин умората се спуска надолу, сходно на тежка есенна мъгла, която се скупчва в дъното на долината; нещо като странна социална заспалост, която безшумно задушава мощните страсти от първите дни на войната. След като прекомерно бързо излезе с догатката, че Киев не може да се опълчи на могъщата съветска войска, английското публично мнение се насочи към една също толкоз нереалистична концепция, а точно, че храбрата Украйна би могла по някакъв метод да реализира победа като тази на Давид против Голиат над ерозиращата суперсила в границите на една година. Със сигурност бихме могли да се примирим с една зима на внезапно повишение на сметките за газ, в случай че това е цената, която би трябвало да се заплати за мира в Европа. Само че към този момент втора зима не смеем да пуснем централното отопление, а историите от фронтовата линия към този момент не са за украински фермери, които с наслада изтеглят с тракторите си закъсали танкове, а за жестока война на безсилие, която може да продължи и цяло десетилетие.

Това е най-опасният миг за Украйна, чиито военнослужещи са блокирани в сериозно значима военна атака, а цивилното население е изправено пред следващата жестока зима, в която Русия се пробва да ги замрази, атакувайки енергийната им инфраструктура. Но точно западната, а не украинската решителност демонстрира най-тревожните признаци на намаляване - републиканците в Конгреса на Съединени американски щати се въздържат да подпишат пакета за военна помощ на Джо Байдън, а на изборите в Словакия предходната седмица победа реализира проруски популист, който даде обещание да приключи поддръжката за Украйна, отбелязва " Гардиън ".

Според английския вестник концепцията, че благотворителността би трябвало да стартира вкъщи, което от дълго време се употребява като бухалка против разноските за задгранична помощ, в този момент се трансформира в мотив против военната помощ, макар че западната военна поддръжка за Украйна е всичко друго, само че не и щедрост - в случай че не друго, това са пари за изкупване на виновност. Съюзниците на Украйна имат екзистенциален интерес от прекъсването на съветската експанзия в Европа, само че не желаят да рискуват живота на личните си военнослужещи, тъй че вместо това бяха уверени да извадят чековата брошура - както за оръжия, по този начин и с цел да поемат последствията за личните си стопански системи от повишението на цените на петрола и газа.

Членовете на Консервативната партия във Англия обичат малко патриотично боричкане по тематиката за защитата. Но в случай че им се наложи да избират сред намаляването на налозите вкъщи и поддръжката за непозната война в чужбина - бихте ли заложили бъдещето на Европа против постигнатия резултат, пита английският вестник.

" Имаме късмет да помогнем да приключим с това ", написа някогашният английски министър на защитата Бен Уолъс във в. " Дейли телеграф ". " Руската войска се пропуква ", счита той. Но може би единствено в случай че западната политика не се пропука първа, заключава " Гардиън ".

На собствен ред " Политико " отбелязва, че дебатът за това дали да се утвърди финансирането за продължение на помощта за воюващата страна единствено се усложни през последните дни. Байдън загатна още в неделя за съглашението, което е постигнал с някогашния републикански ръководител на Камарата на представителите Кевин Маккарти по отношение на помощта за Украйна. Но Маккарти отхвърли да е сключвал такова съглашение.

Американският в. " Ню Йорк таймс " обаче напомня, че Маккарти е алармирал преди няколко дни в предаването " С лице към нацията " на телевизия Си Би Ес, че е подготвен да подписа договорка за опазване на военната помощ за Украйна, само че такова съглашение ще зависи от това дали Конгресът ще направи обилни промени в сигурността по границите, в това число по отношение на метода, по който мигрантите подават молби за леговище.

Републиканците, които поддържат Украйна, съставляват болшинството от членовете на огромната остаряла Републиканска партия в Конгреса и един от тях, сенаторът Линдзи Греъм от Южна Каролина, предвижда в същото предаване " С лице към нацията " на Си Би Ес, че сенаторите ще изготвят предложение за помощ с 60 милиарда $ или повече, с цел да подкрепят Киев " през идващия сезон на сражения ".

Украински публични лица обявиха, че са успокоени от обществената поддръжка на Белия дом, Пентагона и други съдружници в Конгреса и схващат, че Съединени американски щати навлизат в година на избори, показва в коментар на същата тематика различен американски вестник - " Вашингтон пост ".

" Тук, в Украйна, разбираме доста добре, че изборният развой в Съединени американски щати е почнал ", сподели Роман Лозински, украински народен представител, който също по този начин е служил в армията от началото на войната през февруари 2022 година. " И вследствие на това могат да бъдат взети разнообразни решения за поддръжката на сътрудниците, в частност за Украйна ", добави той.

" Ние обаче сме уверени, че Украйна потвърждава на бойното поле какво в действителност съставлява битката за народна власт ", сподели още Лозински. " Вярвам, че Съединени американски щати, като същински водач в разпространяването на демократичните правила в света, няма да създадат нито една крачка обратно в поддръжката си за Украйна ", заключи той.

Но за други възходящото политизиране на помощта за Украйна бележи тревожна смяна, която може да се окаже спънка за нейната битка против Русия или да изправи на нокти украинската стопанска система.

Конгресмените вземат решение да изоставят Украйна, до момента в който помощта за Киев е евентуално най-хубавата в историята възвръщаемост на вложенията във външната политика на Съединени американски щати ", счита Дария Каленюк, изпълнителен шеф на центъра за битка с корупцията в Украйна, която постоянно се среща със законодатели във Вашингтон, с цел да лобира за повече помощ. Тя също по този начин се базира на американските " полезности ".

" Америка е построена върху полезности, които са универсални за всички човешки същества, и ние в Украйна умираме за тези полезности ", сподели Каленюк. " Тази заран разбрах, че в този момент за доста американски политици полезностите не значат нищо. За тях е по-важно да останат на власт непременно ", уточни тя.

За да се добави нова засегнатост към предходната, решението за изключване на финансирането на Украйна от законопроекта пристигна по-малко от две седмици, откакто украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон, с цел да търси поддръжката на Съединени американски щати, отбелязва " Вашингтон пост ".

Според американския вестник Зеленски наскоро бе изразил опасения, че задграничната помощ за Украйна може внезапно да намалее с продължаването на войната. В изявление за украинската телевизия през август той сподели: " Украйна би трябвало да порасне и да разбере, че в един или различен миг може да се окажем сами, тъй като един или различен сътрудник може да се отдалечи заради вътрешни процеси или даже заради избори в своята страна ".

" Има огромен риск да останем сами ", добави Зеленски, представен от " Вашингтон пост ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР