Има съгласувани проекти за надстрояване на къщата на Иван Евстатиев

...
Има съгласувани проекти за надстрояване на къщата на Иван Евстатиев
Коментари Харесай

Чакат строежа на метрото за надстрояване на къщата на Гешов

Има съгласувани планове за надстрояване на къщата на Иван Евстатиев Гешов в центъра на София, на бул. " Патриарх Евтимий, само че се чака градежът на метрото . Становището на министъра на културата Боил Банов е представено от БНР в предаване за изчезващите, красиви и остарели здания в София.

По думите на Банов, сега не може да се работи по Къщата на Гешов поради градежа на метрото. Проектите ще бъдат прегледани и при съществуване на забележки ще бъдат върнати за преразглеждане . По план остарялата фасада би трябвало да остане - като част от новата постройка. Министърът сподели още, че в случай че се наложи, ще бъде извършено публично разискване и в случай че хората не желаят подобен вид постройка, мнението им ще бъде взето поради .

Кметът на регион " Средец " Мария Ачкова съобщи, че неведнъж е изпращала наставления на притежателите. Изпращани са и писма до Столичната община за къщата.
 Много виновни за културното ни завещание, а то не се опазва
Много виновни за културното ни завещание, а то не се опазва

Липсват настоящи данни за недвижимите културни полезности

" Районната администрация има общи отговорности за сигурност на постройките, които са в региона - да напомня, да дава наставления до притежателите, за да ги поддържат в положение, в което да не заплашват живота и имуществото на другите хора . За паметниците на културата пълномощията съвсем напълно са към Направление " Архитектура и градоустройство ". По Закона за културното завещание те би трябвало да се грижат и произнасят за тези здания, както и и естествено - Националният институт за монументи на културата ", сподели Ачкова.

Според културния министър е проблем, че множеството здания - монументи на културата са частна благосъстоятелност. Според него има притежатели, които са злонамерени - търсят и чакат разрухата на постройките.
 Проверяват шефа на Институт за недвижимо културно завещание
Проверяват шефа на Институт за недвижимо културно завещание

За несъблюдение на служебните отговорности, защото не е дал отговор на кмет

Припомняме, на 6 март 2019 година от Сметната палата разгласиха одит за архитектурното завещание. Според изводите в отчета е неефективна поддръжката на обектите на архитектурно завещание в градска среда, осъществявана от Министерство на културата и от Националния институт за недвижимо културно завещание.

Три години - 2015-2018 година не е имало мониторинг на положението на недвижимото културно завещание. Изключението е единствено на няколко обекта с категория " международно значение " - древен град Несебър, Ивановски скални църкви, Мадарски конник, Рилски манастир.

В деня, в който бе оповестен одита, от Министерството на културата насочиха старания да оценят паметниците на културата .

Министър Банов упорства за улеснение на ипотекирането на рушащи се монументи. Той планува дружно със Сдружението на общините да създадат тази процедура доста по-опростена и ясна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР