Има рязка смяна на потребителски навици и свиване на разходите

...
Има рязка смяна на потребителски навици и свиване на разходите
Коментари Харесай

Българинът свива разходи за храна - купува лаптопи


Има рязк а промяна на потребителски привички и стесняване на разноските за артикули от първа нужда , установяват браншови организации на компании, произвеждащи потребителски артикули, оповестява допитване на " 24 часа ".

В първите дни на 13 март , с оповестяване на изключителното състояние се купуват главно фасул, леща и тоалетна хартия , а българите свиват с съвсем 30% разноските си за всекидневни потребности. Три пъти са се нараснали продажбите на преносими компютри и с 89% покупките на храна онлайн.

Според ръководителя на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, " в първите дни всички се втурнаха да купуват тоалетна хартия, леща и фасул, само че още на другата седмица се оказа, че хората свиват потреблението . Сред нашите членове към този момент се разменя информация, че продажбите на мляко и млечни артикули са понижени с 20-30% през последните седмици в съпоставяне със същия интервал на предходната година ", сподели.

" Има и много логистични компликации по напредването навътре в страната, КПП-та към регионалните центрове, усложнен импорт на първични материали, несъмнено има и стесняване наконсумацията в комерсиалната мрежа Млякото и производните му въпреки всичко са жизненонеобходими храни, въобразявам си какво изпитват останалите производители . Аз си го изяснявам с това, че хората повече седят у дома, не се движат, затова и нямат потребност от същата храна като преди . А и безработицата скочи , доста хора са с понижени заплати и несъмнено гледат да лимитират потреблението си колкото могат ", добавя той.
 Вътрешна македонска революционна организация желаят ваучери за храна и отмора за всеки българин поради рецесията с ковид
Вътрешна македонска революционна организация желаят ваучери за храна и отмора за всеки българин поради рецесията с ковид

Това са част от ограниченията, които оферират воеводите

Има и изключения , преди дни производители на млечни артикули , работещ за продуктова линия големяма верига разяснява, че за първите 3 месеца на 2020 година има 40% растеж на оборота спрямо първото тримесечие на 2019-а.

По думите на ръководителя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, " първоначално имаше огромно вдъхновение и продажбите ни през първите две седмици след въвеждането на изключителното състояние внезапно скочиха с 30, а на някои артикули и с 40% ".

Той изяснява това с всеобща неуравновесеност за презапасяване, а със затварянето на заведенията нещата последователно се възстановяват и през последните две седмици сътрудниците му все по-често се оплакват от намалели продажби . " Не мога да бъда напълно прецизен с цифрите, тъй като нещата са доста динамични, само че при множеството сътрудници има трийсетина % спад в продажбите за последните две седмици ".

Трудно е да се наблюдава обстановката при производителите на плодове и зеленчуци , защото те са дребни и са обединени в разнообразни браншови организации, само че затварянето на пазарите се отразява доста зле , тяхната продукция се съхранява мъчно и огромни количества евентуално са похабени.

Няма забележими промени при потреблението на самун и хлебни произведения. По данни на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите от началото на рецесията с ковид са затворени дребен брой пекарни и предприятия. Консумацията не е паднала фрапантно .

Относно веригите, наблюденията са сходни с тези на производителите - след първичното плячкосване на магазините българите последователно свиват разноските си и пазарят единствено най-нужното.

Сериозно спада потреблението на нехранителни артикули и на артикули, които са в по-високия ценови сегмент, от чиято продажба веригите печелят повече. Някои от веригите замразяват цени на избрани съществени артикули и подхващат ограничения да се оправят с компликациите в снабдяването.
 Национален статистически институт: 6592 лева е общият годишен приход приблизително на човек през 2019 година
Национален статистически институт: 6592 лева е общият годишен приход приблизително на човек през 2019 година

Доходите на семействата нарастват с 6,3% през 2019 година спрямо 2018 година

Промяната на потребителските привички се наблюдава добре по безконтактните разплащания . Българска компании с огромен дял в безконтактните заплащания с мобилен телефон открива, че от началото на изключителното състояние заплащанията на нейни клиенти в аптеките са се вдигнали с 37% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Посещенията в магазините на огромни търговски вериги понижават като безспорна численост, само че междинната стойност на 1 покупка е с 33% по-висока , в сравнение с преди рецесията.

При фирмите за доставка на храна по домовете , които одобряват такива разплащания, има огромно нарастване на преводите - с 89% , а разплащанията в заведенията са паднали със 77%. Силно наранени са търговците на дрехи и спортни артикули - броят на преводите при тях е паднал с 80%.

Интересно е ситуацията с продажбата на техника , която в огромна степен към този момент е онлайн - веригите за продажба на такива артикули имат много обекти в молов и физически не работят. Наблюдава сериозен спад на продажбите на принадлежности за свободното време и за превозване на открито, само че се усилват продажбите на преносими компютри и на кухненски уреди .

Другата група артикули, при която има съвсем двоен растеж на продажбите, са игровите конзоли и всевъзможни гейминг принадлежности . Малко по-нисък, само че въпреки всичко растеж в продажбите има на дребните домашен уреди, което е елементарно обяснимо - хората стоят повече у дома и готвят.

През 2019 година делът на разноските за храна на българина са паднали до 29,5% от всички, демонстрират данни на Национален статистически институт. Това е най-ниският % от години насам, като през 2010 година е бил 37,2%. Разходите, свързани с жилището, са били 1067 лева на човек през 2019 година, което е с 4,9% повече, в сравнение с през предходната година. В съпоставяне с 9 година по-рано нарастването е над 83%. Като дял от общите разноски са 17,2%.

За опазване на здравето нарастват най-вече. През 2019 година те са били 386 лева - с 23,3% повече за година и два пъти повече спрямо 2010 година Разходите за лекари, лечебни заведения и медикаменти са към този момент 6,2% от всички. Нарастват и разноските за налози и осигуровки - общо 820 лева на човек, което е 13,2% от всички.
 Тоягата за съзнателните, морковът за кретените!
Тоягата за съзнателните, морковът за кретените!

Затваряйки пазара, отваряме необятно вратите на огромните вериги, това ли е концепцията?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР