Има риск страните от ЕС да бъдат принудени да предприемат

...
Има риск страните от ЕС да бъдат принудени да предприемат
Коментари Харесай

Съживяване с цената на непопулярни реформи?*

Има риск страните от Европейски Съюз да бъдат принудени да подхващат непопулярни промени, с цел да получат помощи от Фонда за възкръсване на европейската стопанска система. Този въпрос се разисква с паника в Брюксел преди представянето на първите национални проекти. Олицетворение на европейската взаимност пред лицето на пандемията, фондът в размер на 750 милиарда евро може да се трансформира в нова ябълка на раздора сред свръхзадлъжнялата Южна Европа и спестовните северни страни. 

Инструментът, захранен от невиждан общ дълг, е планувано да финансира вложенията в зеления и цифровия преход. За да бъде преодоляна първичната опозиция на спестовните страни, бяха прибавени задължения за промени от страна на бенефициентите, които ще бъдат сложени под контрол. 

През последните седмици " Европейската комисия подложи на напън страните членки, с цел да разгласят повече промени ", разяснява европейски посланик. 

Историческото съглашение, подписано през юли след сложни договаряния, планува страните да приложат в националните си проекти обстоен график за промените, за които Европейски Съюз отдавна упорства. 

Потенциално наранени във Франция са провежданата промяна на обезпечаване при безработица, както и на пенсионната система, отсрочена за по-добри времена. В Испания ударението е върху промяната на трудовия пазар, а в Италия - намаляването на държавните разноски. Конкретни рекомендации, дефинирани от Европейския съвет през 2019 и 2020 г. 

По-голямата част от страните ще показват своите проекти до края на този месец. Европейската комисия ще има два месеца, с цел да даде зелена светлина, а по-късно Съветът, представляващ страните членки, ще има един месец, с цел да ги утвърди. 

Изпълнителната власт в Европейски Съюз би трябвало да прояви неотстъпчивост по въпроса за промените. " Ако не го направи, някои страни ще разкритикуват остро проектите на някои други ", сподели същият посланик. На 10 април 23 страни бяха показали краткотрайни проекти, само че нито една - дефинитивна версия.

" Много взискателни страни "  

" Разговорите са за промените ", удостовери пред Агенция Франс Прес представител на Европейски Съюз. Страните членки би трябвало да вземат поради " огромна част " от съответните рекомендации. " Знаем, че няма да може да бъдат поети прекомерно съответни задължения по всички сложни въпроси. Ще би трябвало да проявим еластичност и да намерим баланс, само че някои страни ще бъдат доста взискателни ", заключи той. 

Никой не чака блокажи напролет, в миг когато Европа е подложена на критика за бавното възобновяване на своята стопанска система, и този емблематичен план ще остане заплашен, до момента в който не бъде утвърден от всички страни, отбелязва организацията. 10 от 27-те страни към момента не са го създали. Сред тях е Германия, чийто Конституционен съд преглежда въпроса за законността на фонда. 

Дискусиите за националните проекти, почнали през март, би трябвало да приключат бързо, с вярата през лятото да бъде преведени първите пари - авансово финансиране, възлизащо на 13% от всички безплатни помощи. Испания и Италия - първите бенефициенти, - ще получат по към 9 милиарда евро от общо 70 милиарда за всяка от тях. След това ще бъдат отпускани средства в продължение на няколко години, което ще разреши на по-късен стадий да бъдат наказвани страни, които не са изпълнили свои задължения. 

Според Лукас Гутенберг, заместник-директор на Центъра " Жак Делор " в Берлин, пандемията ще промени финансовата архитектура на Европейски Съюз - чрез тези постоянни оценки, от които ще зависи деблокирането на помощите. Бъдещето на процеса ще зависи от това дали той ще успее, с помощта на финансовите тласъци, " да увеличи ентусиазма за промени в страните членки ", счита той. Според него, крайната цел би трябвало да е одобряването на " една непрекъсната политическа процедура за съгласуване на икономическите политик ". 

Жан Пизани-Фери, откривател от института " Брьогел " в Брюксел, обаче предизвести, че Европейски Съюз " би позволил сериозна политическа неточност ", в случай че упорства за това отпущането на помощите да зависи от промени на пенсионната система или на трудовия пазар, които не са директно свързани с задачата на съответните вложения. 

" Това не значи, че тези промени не са желателни, само че в случай че те са се натъкнали на съпротива в дадена страна, те няма да станат по-приемливи, в случай че бъдат наложени наложително от Брюксел ", сподели той пред Агенция Франс Прес, като в това време отбрани обвързването на " промените и вложенията ".  " Става въпрос за съществени суми " - към 5% от брутния вътрешен артикул на Испания или Италия.  " Това е голямо (число). Очевидно Европейски Съюз не може да си разреши да прахоса такива средства и би трябвало да подсигурява, че парите ще бъдат изхарчени по подобаващ метод. "  

Така да вземем за пример, би било законно да бъдат поискани промени за възстановяване на уменията за програмиране по отношение на вложенията в дигитализацията или прекъсване на дотациите за изкопаеми горива в подмяна на финансирането на зелените вложения. 

Източник: Даниел Аронсон, Франс прес /БТА/

*Заглавието е под редакцията на Мениджър Нюз

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР