Има риск да се провали разследването за катастрофата на прелеза

...
Има риск да се провали разследването за катастрофата на прелеза
Коментари Харесай

Компрометирано ли е разследването на влаковата катастрофа край гара Орешец?

Има риск да се провали следствието за злополуката на прелеза край гара Орешец, предизвестява в писмо до премиера шефът на Националното разследване Борислав Сарафов. Миналата седмица трен и камион там се сблъскаха и починаха двамата машинисти и водачът на камиона.

Притесненията на Следствието, съгласно писмото, са непозволени дейности от страна на Бойчо Скробански, зам.-председател на Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз.



Според закона при сходни катастрофи, когато починалите са повече от един, само следователи от Националното разследване имат право да събират доказателства, които да бъдат годни за показване пред съд. В закона е строго разказан както редът, по който се събират тези доказателства, по този начин и по какъв начин се съхраняват и кой и по какъв начин има достъп до тях. Целта е да се подсигурява в най-висока степен, че те няма да бъдат манипулирани.

В конкертния случай за злополуката е известен първо Националния ръб, а когато е открито, че има трима починали, е осведомено и Национлното разследване. Така, когато следователите отиват на място се оказва, че чиновници на борда към този момент са иззели доказателства, а те нямат такива права. Потърсихме мнението и на визирания в писмото зам.-председател на борда Бойчо Скробански. Той отхвърли да разяснява писмото, само че сподели, че всички документи били предоставени на екипа от следователи.



При следствието на влакови произшествия, едно от главните доказателства, което има основно значение, е скоростомерната лента на локомотива. От информацията ѝ може да се разбере в кой сектор с каква скорост се е движил влака и най-важното - дали директно преди удара се е движил с плануванаъа за сектора скорост, дали тя е била непрекъсната, намаляваща или ускоряваща. Скоростомерната лента на локомотива обаче е била конфискувана от представители на Борда преди пристигтането на следователите.

" На място са били представители на Борда. Въпросът е че би трябвало да бъде непокътнато местопроизшествието, несъмнено обвързване е и на органите на Министерство на вътрешните работи. Те са били налице. Не следва да бъдат, не може да миа конкуренцията сред пълномощията на Борда по следствието и тези на сътрудниците следователи. Възникнало е напрежение. Необходимо е с първото деяние по следствието да бъдат разказани и да бъдат конфискувани материални доказателства за потребностите на наказателното произвеждане ", споделя Бисерка Стоянова, следовател в Национална следствена служба.



От писмото на Борислав Сарафов до премиера Кирил Петков излиза наяве, че не за първи път чиновници на Борда изземват доказателства вместо следователите. А в тази ситуация конфискуваните от доказателства не са предоставени на Националното разследване.

" Няма да се допусне, несъмнено и в съответното произвеждане, да се разреши на некомпетентни органи да имат достъп, тъй като те по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс няма по какъв начин да го изземат ", съобщи Бисерка Стоянова.

За да изяснят аргументите за злополуката, проверяващите деликатно изследват и положението на сигналната система на прелеза. По три експертизи към този момент се работи, следва да бъдат назначени още четири.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР