Има реални предпоставки за покачване цената на хляба у нас.

...
Има реални предпоставки за покачване цената на хляба у нас.
Коментари Харесай

Задава се нов ценови удар, по джоба си ще го усетят милиони българи

Има действителни предпоставки за повишаване цената на хляба у нас. За това загатна Лазар Генчев, пловдивски хлебопроизводител. По думите му и сега има 200-300 % покачване на цената на тока, близо 100% покачване на цената на брашното, мазнините и останалите първични материали също вървят нагоре.

„ Но министърът споделя цената на хляба да не се подвига “, подмята иронично Генчев. „ Моето решение на казуса е следното: да ни провиснал по 30 стотинки субсидии и няма да подвигаме цената на хляба, ще ни стигнат да покрием разликата “, добавя той.

По думите му, хлебопроизводителите са предложили събаряне на размера на Данък добавена стойност, само че това не се е приело. Затова в този момент към момента си има и черен бранш в тяхното произвеждане, практикува се най-много по селата.

„ Чакаме председателката на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева да изясни, че единственото задържане на цената на какъвто и да е хлебен артикул може да стане с субсидии “, уточни Лазар Генчев.

Той изясни, че това, което е станало с техния отрасъл, е поради разрешението да се изнесе пшеницата от България. Държавата щяла да изкупи запаса, само че тя не се купува, когато към този момент е най-висока цената. Защото минава през борса и зърносъхранение.

„ По този метод и брашното става по-скъпо, то към този момент минава 1 лев. Това в никакъв случай не е било “, сподели Генчев. „ Влязохме в тези схеми през минаване на тържища – тока на борсова цена, както и другите първични материали. От всичко това страда крайният консуматор “, добави той.

Лазар Генчев уточни още, че в Пловдив най-големият проблем са огромните вериги магазини, които извиват ръцете на производителите. Те споделят на каква цена да се продава, другояче те гонят от магазина. Там цената би трябвало да е ниска. Много са образците на производители, които са сключили контракти с огромни вериги и след това са банкрутирали.

„ Именно огромните вериги пускат промоции да се трепят хората “, сподели още Генчев. „ Просто този експорт подвигна цената на брашното. След горивата е и цената на брашното. Нищо не се даде и по програмата „ Сапард “ на нас хлебопроизводителите. Всичко ни се събра – превоз, брашно, работни заплати, наеми, квас, инспекции, омекотители за вода, тъй като е неприятна. Като вземеш и %, който си поставят магазините – и ето ти цената на хляба.

Досега съм плащал 9000 лв. за ток, тази година към този момент заплащам по 26000 лв. на месец. Изтеглих си и двете застраховки „ живот “ и ги вкарах в производството. Това е калкулацията. Нашето повдигане не е огромно – по 20-30 ст. Но като сложим и цената на магазина и хлябът става непродаваем “, описа още Генчев.

По думите му хлебопроизводители банкрутират епизодично у нас. Ситуацията е доста комплицирана сега.


Инфо: plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР