Има реална опасност България да загуби плащането за тази година

...
Има реална опасност България да загуби плащането за тази година
Коментари Харесай

Лорер в Брюксел: България рискува да загуби 2,5 милиарда евро до края на годината, ако не приеме необходимите закони

Има действителна заплаха България да загуби заплащането за тази година по проекта за възобновяване на стойност 2,5 милиарда евро, в случай че не одобри нужните законодателни промени. Това предизвести в Брюксел министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел.

Лорер сподели, че Вестагер се вълнува извънредно доста от напредъка на България във връзка с правовата страна и промените, свързани със правосъдната система и публични поръчки. Според него Еврокомисията не взима страна по вътрешнополитическата обстановка, само че Вестагер е изразила убеденост, че България или ще образува държавно управление в границите на този парламент, или ще успее да го образува оптимално бързо след изборите, с цел да може да направи нужните промени и да се възползва от европейските средства. Министърът в оставка не чака изненади в отчета за правораздаване, който Европейската комисия ще показа на следващия ден.

“Реформите в КПКОНПИ, промените в публичните поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а са наложителни по график, месец по месец, по какъв начин би трябвало да се случват. В Европейската комисия са напълно наясно с това и са извънредно удовлетворени, че България подхваща дейни стъпки това да се случи”.

“Тази година заплащането е 2 милиарда и половина на края на годината. То е под риск, в случай че не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година”.

“За мен въпрос на изключителна политическа безнаказаност на опозицията - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, които смъкнаха държавното управление в един подобен миг, тъй като не бяха удовлетворени от бюджетното систематизиране. На процедура това се оказа повода, тъй като икономическите причини не бяха действителни. След това извънредно безконтролно държание въпросът е има ли метод да бъде възобновено доверието в Народното събрание, тъй че да се образува още веднъж държавно управление и да не губим парламентарно време. Ако няма такова, каквото третият мандатоносител ще би трябвало да откри и укрепи, въпросът е има ли метод, както президентът предложи да се удържи за малко работното време на Народното събрание, тъй че първите най-критични и относително подготвени промени да бъдат признати. Това евентуално е допустимо и ще реши краткосрочно казуса, само че проектът изисква приемането на доста закони по график, т.е ние ще си решим първата стъпка, само че занапред би трябвало да се одобряват закони - октомври, ноември, декември, март ", съобщи Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа в оставка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР