Има различни теми, по които ще си сътрудничим с Тракия

...
Има различни теми, по които ще си сътрудничим с Тракия
Коментари Харесай

Образованието и енергетиката събира Конфиндустрията и Тракия...

Има разнообразни тематики, по които ще си сътрудничим с Тракия икономическа зона /ТИЗ/, като измежду главните са образованието, квалификацията на фрагменти, енергетиката, постигането на нулев въглероден отпечатък. Това съобщи при вчерашното си посещаване в най-мащабната и стабилно разрастваща се индустриална зона в Югоизточна Европа господин Роберто Санторели, ръководител на Конфиндустрия България. Маурицио Парусо, заместник-председател и Мила Ненова, шеф на сдружението на италианските бизнесмени у нас също участваха на срещата в Центъра за професионално образование „ Тракия “ в зона Раковски, част от ТИЗ.



„ Създадохме първия по рода си в страната обучителен център, обслужващ бизнеса в промишлен парк, за освен подготовка и преквалификация на фрагментите на фирмите в ТИЗ, а и за практическата подготовка на възпитаници и студенти “, изясни на гостите инж. Росен Костурков, шеф в „ Тракия ЕДУ “ – оператор на Центъра за професионално образование „ Тракия “. Този център е неповторим за България – тук е ситуирана последната дума на техниката, занятията са с индустриално съоръжение и технологии, които се употребяват в действителното произвеждане, уточни още господин Костурков.

От предходната есен в Центъра се образоват над 60 възпитаници от 5 професионални гимназии от Пловдивска област, добави инж. Пламен Панчев, основател на ТИЗ и ръководител на „ Клъстер Тракия икономическа зона “.

 Той конкретизира, че концепцията за тази извънредно потребна за подготовката на фрагменти още от ученическата пейка стратегия е на инж. Росен Костурков и е осъществена с финансовата поддръжка на Фондация „ Америка за България “. Инж. Костурков е в основата и на план „ Active Learning Community for Upskilling Technicians and Engineers “ по стратегия ЕРАЗЪМ+ на Европейски Съюз, в който „ Клъстер Тракия икономическа зона “ дружно с университети и търговски камари от 4 страни /България, Гърция, Сърбия и Полша/ основава образователни стратегии за интензивно учене на инженерно-техническия фирмен личен състав. Той интензивно взе участие и в екипа, разрастващ „ новото потомство “ въглеродно-неутрални индустриални паркове /ВНИП/. Докторантурата на инж. Росен Костурков е в региона на енергийната успеваемост на индустриалните предприятия и доста от проучванията са направени в заводите в ТИЗ, акцентира инж. Панчев.



Той изясни, че планът ТИЗ-ВНИП планува потребление на 45% през 2025 година, 60% - 2030 година и 100% зелена сила през 2040 година в индустриалните паркове на ТИЗ. „ Стратегията ни е един от пионерите в Европейски Съюз за нулев въглероден отпечатък на индустриалните зони. Ще се радваме да открием сътрудници в лицето на италиански компании и зони “, обърна се към представителите на Конфиндустрия България инж. Панчев.

„ Впечатлени сме от постигнатото в ТИЗ, считаме, че сполучливо можем да си партнираме в прехода към ниско-въглеродна стопанска система, тъй като Италия е един от европейските отличници в тази област “, разяснява господин Роберто Санторели.

Веднага след срещата инж. Костурков връчи свидетелства за приключен квалификационен курс на чиновници от завода на „ Шнайдер Електрик “, който е разположен в друга подзона на ТИЗ – Марица.

Конфиндустрия България е основана през 2000 година за да благоприятства икономическото съдействие сред Италия и България, в ролята на представител на италианските предприятия в България. Понастоящем сдружението включва близо 300 компании. Част от Конфиндустрия България са, както огромни групи като УниКредит Булбанк, Дженерали, Мапеи, по този начин и дребните и междинни италиански предприятия.

Конфиндустрия България регистрира предприемаческа активност, която възлиза на общо 2 милиарда евро директни вложения, продажби на стойност 1,75 милиарда евро и 30 000 работни места.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР