Има различни инвестиции, които можете да направите. Във всеки един

...
Има различни инвестиции, които можете да направите. Във всеки един
Коментари Харесай

Поехте ли твърде много риск в инвестициите си? Сега е моментът да проверите

Има разнообразни вложения, които можете да извършите.

Във всеки един от случаите е значимо да отчетете един основен фактор: риск против възвръщаемост.

Принципно казано, колкото по-голям е капацитетът на инвестицията за възвръщаемост, толкоз по-голяма е вероятността от внезапен спад в цената й.

Когато желаете да извлечете максимума от своето портфолио на възвръщаемост, запитайте се: Какво ще значи за мен сериозен спад в вложенията ми?

Този въпрос изисква многостранен отговор. Такъв, който изследва както по какъв начин спадът в портфолиото ви би се отразил значително на вашите финанси, по този начин и по какъв начин реагирате прочувствено на загуба на пари.

Много инвестирори напоследък съумяха да открият отговора на този въпрос от първа ръка. Фондовият пазар се срина с съвсем 24% сред януари и средата на юни, а доста обособени акции и по-нестабилни активи, като криптовалути, се показаха доста по-зле, написа CNBC.

Ако в последно време волативността на пазара ви е засегнала малко повече от това, което сте очаквали, обмислете дали не е време за интроспекция, споделя Кристин Бенц, шеф “Лични финанси и пенсионно планиране” в Morningstar.

Много хора навлязоха на пазара през 2020 и 2021 година, защото той вървеше нагоре, отбелязва Бенц и добавя, че в този момент е добър миг за надълбоко вдишване на въздух, стъпка обратно и обсъждане какво е най-подходящото равнище на риск, което можете да дадете на своето портфолио.

Лесно можете да разберете дали рискувате прекалено много в вложенията си. Няколко съвета от специалисти:

Разберете какви са рисковите ви потенциал и приемливост

Връщаме се на главния въпрос: Какво би означавало за вас сериозен спад в цената на портфолиото ви?

Първо, спадът във вашето портфолио би повлиял значително на останалата част от финансовия ви статус. Това е вашият рисков потенциал.

Ако сте на години от реализирането на дълготрайна цел, като да вземем за пример пенсиониране, краткосрочните спадове в портфолиото ви не са безусловно огромна работа, тъй като вашите вложения имат десетилетия за възобновяване.

Ако обаче задачата ви е в близко бъдеще, огромна загуба може да провали проектите ви. Ако част от портфолиото ви е било предопределено за първична вноска за къща тази година, да вземем за пример, може да не сте в положение да си позволите спад от 24%.

Второ, по какъв начин се чувствате, когато виждате огромния спад в портфолиото ви? Разбира се, че зле. Но какъв брой зле? Намръщено преглеждате всяка заран брокерската си сметка или продавате всички вложения, които притежавате в изблик на суматоха?

Професионалистите в вложението назовават способността ви да се придържате към финансовия си проект в лицето на капиталови загуби - приемливост към риска.

Добре е да се паникьосвате, когато огромни червени цифри стартират да изпълват страницата ви с портфолио, споделя Брад Клонц, сертифициран финансов плановик и професор по финансова логика на психиката в университета Крейтън. Но в случай че позволите на тази суматоха да ви подтикне към недомислени финансови решения, евентуално бихте могли да навредите на финансите си, добавя той.

Кой не се паникьосва, продължава Клонц. Ако сте на скоростно влакче и стомахът ви се върти, това е обикновено, споделя той.

Проблемът е налице, когато това ви кара да скочите от влака и в никакъв случай повече да не се качите на него.

Как да поемем точната доза риск?

Ако неотдавнашното съмнение на пазара не е повлияло на финансовите ви проекти, тогава единствените ви последващи стъпки са да останете в курса. Но в случай че сте се отклонили от проектите си или в никакъв случай не сте имали проект преди всичко, време е да приведете портфолиото си в вярната посока.

Започнете с установяване на толерантността си към риск, предлага Бенц.

Помислете какво се пробвате да постигнете и близостта си досега, в който ще имате потребност от парите. Възможно е да имате потребност от подпортфейли за разнообразни цели, споделя специалистът.

По принцип по-младите хора, които икономисват за пенсия, може да влагат част от портфолиото си най-вече в необятно диверсифициран набор от акции, споделя Бенц. Те оферират по-висока дълготрайна възвръщаемост от други типове активи, само че също по този начин са склонни да вървят с по-голям риск.

“За краткосрочни или средносрочни цели, които са от една до три години, „ помислете за прибавяне на по-сигурни активи, като пари в брой, фондове за краткосрочни облигации и фондове за държавни облигации на Съединени американски щати “, споделя Бенц.

Винаги мислете по какъв начин бихте реагирали на загуби в бъдеще

Капацитетът за риск няма значение, в случай че възнамерявате да измененията добре начертания си проект, когато се чувствате неловко от загубите, които сте понесли за малко време.

В интернет може да откриете обилие от въпросници, с чиято помощ да определите толерантността си към риск. Да проучвате своето държание по време на спад също е потребно упражнение.

За да избегнете суматохата, която може да сте изпитали през първата половина на тази година, помислете за понижаване на разпределенията си към по-рискови активи, като акции и криптовалута. Може също да помислите за вложение във фонд, който ръководи разпределенията вместо вас.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР