Има проект за втора българска ваксина, по който се работи.

...
Има проект за втора българска ваксина, по който се работи.
Коментари Харесай

Пробив! България прави втора Covid ваксина

" Има план за втора българска ваксина, по който се работи. Тя ще бъде от типичен вид, не РНК ваксини или на основа на аденовирус. В региона на молекулярната биология се работи доста интензивно.

Правим по този начин, че да имаме български китове за PCR проби ", това сподели в " Денят онлайн с Наделина Анева " по Нова нюз акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките.

За първата ваксина той показа, че тя към този момент съществува като теоретичен първообраз и планът е регистриран като сполучливо приключен, само че с цел да стане функционираща ваксина, би трябвало да се извършат клинични тествания, за което Българска академия на науките няма капацитет, това се прави от огромни фармацевтични компании.

Относно обещаните в допълнение към бюджета на Българска академия на науките 20 милиона лв., учен Ревалски показа, че ще бъдат изразходвани за хонорари на учените. Те ще бъдат получени след проявление на резултати.

" Така ще се поправи една неправда и ще се изравнят възнагражденията на учените в Българска академия на науките с тези във ВУЗ. Не видях опълчване на институциите, ние почитаме всички институции и чакаме такова и от останалите. Последните ще бъдем, които да опълчват една институция на друга ", акцентира той.

" Основната ни цел е да привличаме младежи, да подмладяваме научния състав ", добави акад. Ревалски.

Ученият означи, че Българска академия на науките е научна организация и сходни структури има във всички страни в Европа, освен в тези от някогашния Източен блок.

" Това не е бюджетна организация в смисъла на едно министерство или организация, където целия бюджет идва от страната. При нас се получава дотация от страната и вторият дирек на финансиране е планово по контракти. Съотношението сега е 60% държавни средства и 40% лични доходи.

В непознати научни институти държавните дотации са в границите на 80 - 90 %. Държавните средства са за поддържане на научния капацитет. Това би трябвало да стане институционалано, учените са нужни за всекидневната експертиза, които те вършат, както и за изключителни обстановки като пандемии ", обясни още ученият.

Председателят на Българска академия на науките напомни, че предходната година се е състояла среща на учени от Академията с бизнеса и от показаните двайсетина разработки 4-5 са получили интерес и са на стадий произвеждане. В момента се приготвя втора такава среща.

Академик Ревалски показа и за Национална научна стратегия „ Петър Берон и НИЕ “, посредством която се реинтегрират български учени от чужбина. Тя съществува към този момент трета година и във всяка една от тях десетина учени се завръщат в България и една огромна частот тях са в Българска академия на науките.
ТЕМА преди 19 минути 316 преди 2 часа 762 преди 3 часа 510
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР