Има правила, които е добре детето да научи в семейството.

...
Има правила, които е добре детето да научи в семейството.
Коментари Харесай

5 правила за парите, на които ще науча моята дъщеря

Има правила, които е добре детето да научи в фамилията. Едни от тях са свързани с парите и бюджета.

Ето препоръките на Светла Шишкина, създател на блога за персонални финанси. Тя споделя 5 важни урока за парите, които възнамерява да опише на щерка си, когато тя порасне.

1. Да имаш лични пари

Нека постоянно имаш персонална избавителна възглавница. Не за черни дни. Просто – за всеки случай. Ако всичко върви по проект, ще намериш по какъв начин да похарчиш тези пари. В комплицирана обстановка обаче, те могат да спасят фамилията или тебе персонално.

2. Да имаш личен източник на приход

Професионалната реализация е значима – доста значима (може би даже най-важната) в живота на човек. Да имаш специалност, за можеш да печелиш пари – това е витално значимо за дамата. Твоят брачен партньор ще те почита по тази причина.

Във вашите връзки няма да има място за операции. Ти ще бъдеш материално самостоятелна. И няма да се страхуваш, че може да останеш без пари. Никой няма да може да те шантажира, че ще те остави без пари, нито да ти нарежда какво да правиш. Това е най-сигурният път към равноправно партньорство.

3. Създай си лична група за поддръжка

Много дами са принудени да търпят недостойното държание на мъжа, тъй като се опасяват да не останат сами. Нека към теб има другари, най-хубава другарка, непосредствен кръг хора, които могат да те поддържат, в случай че се разделиш с колегата си. Така ще градиш връзки, в които няма да има мъчителна обвързаност. И няма да пазиш токсична връзка, единствено от боязън, че ще останеш сама.

4. Мисли в вероятност

Когато вземаш решение за покупка на материални неща, не мисли само за това, което придобиваш, мисли и какво губиш. Всяка покупка – е отвод от покупка на нещо друго, допустимо е то да е по-важно и по-полезно.

Сложи на везните плюсовете и минусите. Това ще те въздържа от неразумни разходи. Планирай приходите и разноските си за година, 5,10, 20 напред.

Включи в персоналния си финансов проект дълготрайни цели: основаване на пенсионен фонд, създаване на финансова непоклатимост на фамилията.

Не забравяй за себе си и своите ползи. Да си осигуриш финансово успокоение на старини е по-важно, в сравнение с да купиш дом за всяко дете. То ще се оправи и единствено, в случай че го избавиш от нуждата да те устоя, откакто се пенсионираш.

5. Бъди почтена със себе си и с колегата си

Не се притеснявай да приказваш с колегата си за пари, обсъждайте дружно вашите финансови проекти, договаряйте се и градете тактики години напред.

Запазете заслужено систематизиране на финансите в фамилията. В постоянните връзки няма място за изгода. И няма нищо срамно в това, да се подпише предбрачен контракт. Или да защитиш своите материални ползи, отделяйки персоналното си имущество от това, което ще придобиете по време на взаимното ви фамилно общуване. Бъди обективна и почтена, само че постоянно мисли и за себе си.

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР