Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и

...
Има положителни аспекти на икономиката, но всеки нов конфликт и
Коментари Харесай

Богдан Богданов обещава да се следи стриктно Лукойл за минаването към неруски петрол

Има позитивни аспекти на стопанската система, само че всеки нов спор и геополитическа неустойчивост би могъл да докара до в допълнение изстудяване на стопанската система, съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов пред БНР.

По думите му през актуалната година се регистрира растеж на стопанската система на страната ни. " Европейската банка за възобновяване и развиване и МВФ коригираха прогнозата си в позитивен аспект за спомагателен растеж на българската стопанска система. Вече виждаме растеж до близо 2% ", уточни Богданов. Като различен позитивен факт той регистрира, че се резервира доверието на вложителите. По думите му за първата половина на 2023 година се регистрират вложения от 2 милиарда евро, което се приближава до миналогодишните равнища.

" Очакваме ограниченията, които се постановат за понижаване на инфлацията и в Европа, и в България, да дадат резултат. Видяхме го към този момент в огромните стопански системи - Австрия и Германия даже влязоха в криза. Отчетохме тези данни и по растежа на експорт тази година, той понижава със 7,6%, съпоставено с миналата година ", сподели още Богдан Богданов. Той изясни, затова в кратковременен проект българските компании могат да чакат застоялост във връзка с главните си обичайни пазари като европейските. Затова съгласно икономическия министър българският бизнес би трябвало да огледа и към други пазари.

Той съобщи също, че политиката на държавното управление би трябвало да се гледа през фокуса на огромните цели като влизането ни в Шенгенското пространство и е Еврозоната. " България е безусловно подготвена да бъде пълновръстен член на Шенген, както и да бъдем част от Еврозоната от януари 2025 година ", безапелационен бе Богданов.

Той разяснява и обстановката с цените на горивата, дерогацията за съветския нефт и прекосяването на българската рафинерия към суровина от други източници. Богдан Богданов уточни, че българският пазар не е изолиран, а се въздейства от борсовите цени. " Дерогацията на съветски нефт е с избран краен период от Европейска комисия. Трябва да създадем по този начин, че рафинерията да работи с неруски нефт, само че да продължи да работи с оптимален потенциал ", посочи той. Икономическият министър увери, че страната ще следи прецизно прекосяването на " Лукойл " към неруски нефт. Той посочи, че графикът за това към този момент е регламентиран законово, като са заложени индустриални размери, които " Лукойл Нефтохим " би трябвало да поддържа, тъй че да не се стигне до доста понижи понижаване на производството и освобождение на служащи в рафинерията.

Богданов беше безапелационен, че в случай че " Лукойл Нефтохим " не извършва съответните задължения, страната може да се намеси, с цел да бъде непокътнат този стратегически за страната ни актив. " Особеният търговски шеф ще бъде предлаган от министъра на стопанската система на Министерския съвет. Имаме подготвеност да реагираме, в случай че се наложи ", изясни той.

Богдан Богданов сподели още, че рафинерията не е внасяла вноската си във фонда за енергийна сигурност, тъй като по закон е трябвало да бъде получена нотификация от Европейската комисия, само че от служебното държавно управление не било направено нищо по въпроса и едвам в този момент кабинетът " Денков " е изискал такава нотификация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР