Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и

...
Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и
Коментари Харесай

Иван Френкев: Има политически натиск върху КЗП

Има политически напън върху Комисията за отбрана на потребителите и опит да се блокира работата.

Това разгласи на ексклузивен брифинг ръководителят на КЗП Иван Френкев. Той уточни, че е назначена инспекция в Комисията от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

„ Дълбоко имам вяра, че всяко едно ведомство би трябвало да носи отговорност за работата, която прави. В случая обаче имаме една невиждана обстановка, в която се търси отговорност на Комисията за отбрана на потребителите за какво си прави работата ”, изясни той.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се споделя, че КЗП не е способена да прави инспекции за продажбата на божествен газ. „ Темата беше повдигната персонално от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да изпълним контрол ”, напомни той.

Председателят на КЗП разясни, че в Закона за отбрана на потребителите има раздел „ Обща сигурност на продуктите ” и при липса на категорично секторно законодателство се ползва общият закон. И добави, че с помощта на бързите дейности и инспекциите на инспекторите на Комисията продажбата на божествен газ е била лимитирана.

Втора точка в сигнала била във връзка програмата за наблюдаване на цените на 12 типа артикули от първа нужда, която КЗП реализира. „ Ние, като Комисия, сме длъжни да проверим дали при използването на специфичните антикризисни ограничения и при оповестяването на промоции потребителите са предпазени и цените са вярно оповестени ”, сподели още той.

Френкев беше безапелационен, че КЗП е един работещ орган, ползващ се с извънредно високо доверие в българските жители. „ Понякога сме единствените бранители на елементарните хора. Ще продължим да работим за ползите на българското общество ”, даде обещание ръководителят на Комисията.

Той уточни, че има опит за оказване на напън върху КЗП за извършени инспекции, част от нейните пълномощия. „ Опит надали не да се изкара, че ние сме разходвали запас напразно ”, сподели още Френкев.

Председателят на Комисията акцентира, че Министерството на стопанската система и промишлеността стопира работата на КЗП за „ да се дискредитира предходното ръководство ” и „ да се изкарат някакви политически дивиденти ”.

„ Може би би трябвало да попитате господин министъра за какво се пробват да се месят в работата на Комисията ”, добави Френкев.

От Министерството на стопанската система разпространиха позиция до медиите по проблема. В нея се споделя, че изказванията на управлението на КЗП целят да уронят престижа на институцията. А напън върху комисията не е оказван.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР