Има политически консенсус за устойчиви инвестиции в армията в следващите

...
Има политически консенсус за устойчиви инвестиции в армията в следващите
Коментари Харесай

Христо Иванов: Устойчиви инвестиции в отбрана в следващите 15-20 години

Има политически консенсус за устойчиви вложения в армията в идващите 15-20 години, съобщи по Българска национална телевизия съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов в коментар за съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник.

„ Дълго време както политиците, по този начин и публичното мнение си мислехме, че като сме в НАТО, няма потребност да мислим за защита. Както имаше преди време един афиш с малко куче до огромно – включили сме се към едно огромно куче и сме спокойни. Сигурността на България има своята цена и би трябвало да сме подготвени да я плащаме “, сподели Иванов. И заяви, че на вчерашния КСНС всички участници са били градивни и са се обединили към концепцията, че би трябвало да имаме устойчива капиталова политика в защита с небосвод 15-20 година

Съпредседателят на Демократична България акцентира, че в избрани области би трябвало напълно да преизградим нашия защитителен потенциал, да се възползваме от новите технологии и да влезе едно ново потомство в армията. Защото не става дума единствено за пазаруване на въоръжение, а и за научно и софтуерно развиване и за развиване на човешкия капитал. Кадри, минали в работа на отечеството, както в Израел, Съединени американски щати, Турция, Гърция и прочие откакто изоставен въоръжените сили, още веднъж са на напред във времето като експерти. „ Отбраната е доста повече опция, в сравнение с някакъв разход “, сподели Иванов.

По думите му, големите суми, които би трябвало да се влагат в защита не са най-големия проблем – в положение сме да харчим 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт за нея, само че и надалеч по-малки бюджети не сме успявали да усвоим. Инвестиционните военни планове не се вписват в една бюджетна година и концепцията е при неусвояване в нейните рамки да не се връщат назад в бюджета и да се плануват отначало в идващия, а, нагледно казано, да стоят в една целева касичка.

Въпреки отпадането на непосредствената опасност от съветска инвазия в Украйна, съгласно Иванов не е време да се успокояваме. „ Путинският режим има тактика за качване на напрежението, шантаж на интернационалната общественост до ръба и след това връщане, непредсказуемост, това е, метафорично казано, добре въоръжен тероризъм. Сигналът на Путин е – през днешния ден война няма да има, само че може да реша друго “, сподели Иванов. Защото съгласно него задачата на Москва не е да завземе Луганската република или някакви части от Украйна, а да трансформира Източна Европа, включително България, в извънредна сфера на въздействие на Русия. Така че ние да би трябвало да питаме господаря на Кремъл – може ли да се превъовъжаваме.

Иванов разяснява и новото развиване по проблема „ Барселонагейт “ след пратените от испанските управляващи документи по възможната къща на Бойко Борисов в Барселона. Според Иванов нова нишка по случая няма: „ Гешев е клиент на Борисов, Борисов е клиент на Гешев, пазят си гърбовете “. И повтори за следващ път, че групировката му ще употребява всички легални средства за реформиране на прокуратурата и премахване на основния прокурор.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР