Има остра нужда от инженерни кадри, и да се намали

...
Има остра нужда от инженерни кадри, и да се намали
Коментари Харесай

АИКБ: Трябват ни повече инженери, а всички искат да бъдат началници

Има остра потребност от инженерни фрагменти, и да се понижи до нула проект приемът за администрация и ръководство. Това разяснява Росица Стелиянова от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред " Евронюз ".

" Най-елементарна инспекция: влизайки в уеб страниците за търсене на работа, ще видите, че над 60% се търсят инженери, експерти в региона на осведомителните и информационните технологии и някои характерни специалности – математиците също се търсят. Около 400 са местата за математици – съвсем на 100% те се осъществят. Химици, физици – изобщо, тези, които са в региона на природо-математическите науки “, дава образец тя.

За сметка на това най-вече места се отварят за икономисти, администрация и ръководство.

" Да, икономисти ни трябват – ние там чакаме по-скоро гладко да се понижи проект приемът, да стигне до едно равнище, което е належащо за българската стопанска система. Защото без икономисти не може. Но администрация и ръководство – там ние настояваме за нулев проект банкет “, акцентира тя.

Всички желаят да бъдат началници, само че на процедура това е специалността, в която приключилите висше обучение се осъществят минимум, твърди още представителката на АИКБ.

Тя означи още, че има в пъти по-голям банкет от броя студенти.

" Ако едни кандидат-студент на процедура не изкара двойка, той влиза. Това значи, че няма никаква конкуренция сред тези деца, те нямат мотивация, университетът се стреми да ги задържи непременно. "

А над 40% от университетските фрагменти работят на позиции, които изискват единствено приблизително обучение.

Стелиянова означи, че в междинното особено обучение нещата се усъвършенстват и се обръща повече на STEM предмети, само че пък има дефицит на преподаватели.

И даде образец за юноша, който кандидатствал като правист, въпреки първо да приключил електротехника. Предлагали му минималната работна заплата, а в цех - 2000 лева

" Той споделя - аз желая да работя като правист? Защо - за него е доста по-престижно да работи тази специалност. Но когато излезеш на открито, приятелите ти те гледат - по какъв начин си облечен, с какви пари разполагаш. В кранйа сметка по-важно е ти да се чувстваш добре да си осигуриш прихода, с цел да можеш да си позволиш избран стандарт, който искаш. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР