Има остра миризма дори преди най-голямата в света рафинерия за

...
Има остра миризма дори преди най-голямата в света рафинерия за
Коментари Харесай

Вътре в битката за декарбонизация на най-мръсната рафинерия в света

Има остра миризма даже преди най-голямата в света рафинерия за превръщане на въглища в течност да излезе от високото южноафриканско равнище.

Комплексът от мини до пречистване Secunda е най-големият емитер на въглерод в света по размер. Заводът, благосъстоятелност на най-голямата южноафриканска химическа компания Sasol, отделя повече въглероден диоксид от Португалия.

40-годишната рафинерия в сърцето на въглищната страна Мпумаланга в Южна Африка има съвсем антиутопично чувство. Пламъци се изстрелват към небето от газови факли, парни талази от комини и лабиринт от усукани стоманени тръби към върволица от котли, газификатори и охладителни кули. Единичен димоотвод, висок 300 м, една от най-високите структури в Африка, разпръсква замърсителите на стотици километри.

След десетилетия на преобразяване на обилие от южноафрикански въглища в синтетично гориво по развой, създаден за първи път от нацистка Германия, Секунда в този момент е в центъра на спор за темпото, с което Sasol би трябвало да се о...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР