Има опасност да прелеят дигите. Залети са хиляди декари земеделски

...
Има опасност да прелеят дигите. Залети са хиляди декари земеделски
Коментари Харесай

Бедствието в Брегово продължава, но няма опасност за водата

Има заплаха да прелеят дигите. Залети са хиляди декари аграрни земи и дворове на къщи. Наводнени са и помпени станции. Кметът на общината Милчо Лалов обмисля евакуация на хората от най-застрашените къщи, заяви Българска национална телевизия.

Притесненията на локалните поданици са, че поради наводнението може питейната вода да бъде нечиста с тежки метали от затворена мина в прилежаща Сърбия. До момента проби не са вземани, сподели Лалов. Но разясни, че има уверението на регионалния шеф, че водата е чиста. Албена Георгиева удостовери пред БНР, че това е по този начин. И посочи, че представители на Районната здравна ревизия ще вземат проби от водата, с цел да ги изследват за съществуване на тежки метали, от каквото се притесняват локалните хора.

В Брегово равнището на водата е с към 3-4 см по-ниско от вчерашното, добави Георгиева и разясни, че там, където е належащо, ще се отводнява.

Заради прекратена дига по река Делейнска на километър от видинското село Иново обстановката е бедствена, къщите обаче не са наранени. До мястото на пробойната не може да се стигне с тежка техника, с цел да бъде отстранена повредата. Проверява се какъв е рискът и в случай че се наложи ще бъде построена краткотрайна дига. За тази цел е осъществено геодезично снимане на региона, сподели заместник-кметът на Видин Цветан Асенов.

"До дигата сега е невероятно да се пристъпи под никаква форма, отникъде, с никаква техника, с цел да се подхващат незабавни ограничения, с цел да се възвърне дигата “, посочи той и акцентира, че в случай че се наложи, в Иново ще бъде направена краткотрайна дига, с цел да се предпазят къщите от наводняване.

През 2010 година Брегово още веднъж бе във воден капан поради преливане на река Тимок.

Бедственото състояние ще е в действие до седмица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР