Има няколко причини, поради които се налага да пресаждате саксийни

...
Има няколко причини, поради които се налага да пресаждате саксийни
Коментари Харесай

Как да пресадите цвете, без да го убиете

Има няколко аргументи, заради които се постанова да пресаждате саксийни цветя, написа iwoman.bg. Ето кои са главните от тях:

1. На растението му е тясно

Забелязали ли сте, че почвата в саксията се е издигнала и корените са излезли на повърхността? Това значи, че цветето е " израснало " от предходната си саксия и би трябвало да бъде пресадено в по-голяма.

2. Почвата е изчерпана

Ако макар постоянното поддържане растението не пораства, губи листата си и стопира да цъфти, това са признаци на привършване на питателните субстанции на почвата. Трябва да пресадите цветето в нова пръст.

3. Почвата е сбита

Ако почвата в саксията се е трансформирала в каменна топка, значи вашето цвете няма с какво да диша. Корените не получават задоволително О2 и растението стопира да се развива.

4. Поява на паразити и заболявания

Появило ли се е бяло кадифено покритие върху листата на вашето цвете и почвата е плесенясала? Цветето ви е болно. То се нуждае от незабавно лекуване и пресаждане в нова, здрава почва.

Как вярно да пресаждате цветя:

1. Намерете подобаващ съд. Новият съд би трябвало да е с 3-5 см по-голям диаметър от остарелия. Саксията може да бъде керамична или пластмасова, изборът зависи от типа на вашето растение. Препоръчваме ви да напълните глинения съд с вода за няколко часа.

2. Подгответе почвата. Купете подготвена за приложимост примес от вашия култивиран център, която е подобаваща за вашето растение. За да се изпари нездравословният за корените азот, отворете торбата с пръст няколко часа преди разсаждането.

3. Добавете наедрял пясък, дребни камъчета, дървени стърготини, дървени въглища към квалифицираната почва. Това е належащо, с цел да не се втвърдява почвата.

4. Извадете растението от саксията. На този стадий би трябвало да действате изключително деликатно, с цел да не повредите корените.

5. Изсипете пласт нова почва в саксията и поставете растението в нея. Добавете още малко почва, с цел да запълните пространството сред страните на саксията и корените.

6. Натиснете почвата с пръсти, тъй че новата почва да е изравнена с ръба на саксията. Добавете още пръст, в случай че е належащо.

7. Поставете чинийка под саксията и я поливайте добре.

След пресаждането растението се нуждае от отмора. За ранна адаптация го оставете на сянка за една седмица. След това цветето може да бъде трансферирано в нормалните му условия и да се възхищавате на бързия му напредък и красивия разцвет.

Кога можете да пресаждате стайни цветя:

Най -доброто време за пресаждането на множеството растения е напролет. По това време растенията излизат от покой, което се потвърждава от появяването на млади издънки и листа. Ако растението цъфти напролет, изчакайте края на цъфтежа.

По принцип оптималното време за пресаждане на цветя е доста самостоятелно - зависи от типа на растението и неговата татковина. Вижте лунния календар, с цел да разберете най-благоприятните дни за трансплантация на растения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР