Има няколко фрази, съставени от две думи, които карат феновете

...
Има няколко фрази, съставени от две думи, които карат феновете
Коментари Харесай

Зингаревич – брокерът на черни диаманти, който оставя фалити след себе си

„ Има няколко изречения, формирани от две думи, които карат почитателите на „ Рединг ” да получат тръпки по гръбнака: край на плейофите, осъществяване на дузпи и... Антон Зингаревич. Днес се навършват пет години от окончателното овакантяване на руснака от футболен клуб „ Рединг ”, само че наследството му към момента тежи ”, така стартира огромният си разбор английското издание thetilehurstend през 2019 година, отдаден на 5 години от напускането на съветския предприемач от ръководството на британския отбор.
Това бе първата случка на Зингаревич – младши, обвързвана с футбола, като за 2,5 години отпред на клуба, той съумя да му нанесе вреди, които към момента висят на шията му, пише   Когато синът на съветския милиардер поема  клуба през 2012 година той се бори да се върне във „ Висшата лига ”, където е постоянен участник. Обещанията за ярко бъдеще и връщане в елита на Англия освен, че не се сбъдват, а отборът към този момент е пред фалит.  Оказва се, че Зингаревич няма нужните финанси, с цел да закупи всички акции и да издръжа клуба, а като повода акцентира „ някои проблеми в Русия, които чака скоро да разрешат ” – фраза, която напълно неотдавна бе употребена и в Ботев.
В последна сметка клубът сменя няколко притежатели до ден сегашен,  а сега вместо да се бори за завръщане в елита, е на три точки от зоната на изпадащите в „ Първа лига ” – третият по мощ футболен ешелон в Англия.

След къса " отмора " от футбола руснакът се завръща в него, този път с друга цел - да развива млади футболисти, предимно  от Африка. Така  идната спирка на Антон Зингаревич е датския клуб " Фремад " (Амагер), който през по-голямата си част от съществуването е бил в първа дивизия – второто равнище на датския футбол.

Клубът бе платен от него през 2018 година през основаната в Монако компания SCP Waterfront. Там стартират и първите му прехвърляния от съветския ФК „ Виста ”, които са млади африкански футболисти. Именно тук е разковничето за футболните каузи на Зингаревич – прехвърляния на млади футболисти, които по-късно да се пласират в Европа.  Преди да  се изясни схемата – датският клуб " Фремад " (Амагер) сега е в дъното на третата датска дивизия. Според информациите от кръга към Зингаревич клубът е продаден на американска спортна компания. 

Преходът от Дания към България посредством взимането на „ Ботев ” се оказва златна опция за сина на съветския олигарх.  Той взима гратис 99% от акциите на клуб в елита на страната, който има богата история, голяма фенска поддръжка, съвременна футболна база, а в оня миг се строи нов стадиона, без управлението да има финансови задължения към него.

Какви са упоритостите на Зингаревич? Дали го прави от възторг? Дали, с цел да харчи парите на татко си, или да прави милиони посредством продажби на млади футболисти и въртене на съветски капитали в Европа?



Снимка на " новото управление " на датския клуб

Как се внасят " черните диаманти " и за какво Ботев е забъркан в схемата?

Преди Нова година медиите в Русия гръмнаха, че  ФИФА може доста сурово да накаже притежателя на Ботев Пловдив поради непозволени прехвърляния с малолетни африкански футболисти. ФИФА проверява прехвърлянията на млади нигерийци в Краснодар - Окоронкво, Ндуко и Олусегун, които минаха само документално  през „ канарчетата ”. Преди дни вестник "  съобщи, че  БФС е изпратил в средата на януари всички поискани от ФИФА документи по делото „ Зингаревич “. От централата ни са били поискани контракти, платежни и всевъзможни други документи, свързани са прехвърляния в и от Ботев на млади африкански футболисти. 

През последните години ФИФА стегнаха съществено контрола при прехвърляния на футболисти под 18 години. Причината бе, че огромните европейски клубове „ крадяха ” 15-16-годишни гении от Африка и Южна Америка.

В момента има единствено четири изключения, при които се позволяват прехвърляния на играчи под 18 години в други страни. Първата е когато родителите на футболиста са се преместили да живеят в друга страна по нефутболни аргументи.  Втората е -  играчът и клубът да са в две разнообразни страни, само че дистанцията сред дома му и базата на клуба да не е на повече от 100 км.  Другата е футболистът под 18 години да е живял най-малко през последните 5 години в съответната страна.

Четвъртата, която касае прехвърлянията на Ботев, е когато футболистът е над 16 години и новият клуб му обезпечи обучение отвън футбола и се грижи по най-хубавия метод, а доказателства за това се дават годишно на футболната асоциация. Правилата не важат за прехвърляния сред клубове от страните от Европейския съюз. 

Руският аматьорски клуб „ Виста ” (Геленджик) е „ люпилнята ” на африкански футболисти, с които първо се захранваше „ Фремад " (Амагер), а сега „ Ботев ” Пловдив. Видно от уеб страницата на клуба той е разказан като футболна академия за възпитаници и студенти, където млади футболисти могат да отидат да учат и да се развиват в Русия.  Показана е футболната база, както и учебното заведение на младите играчи.



Обичайно на 18 –годишна възраст всички играчи напущат „ Виста ” и отпътуват в разнообразни тимове из цяла Европа – със свободен трансфер. Почти всички също са от Нигерия, където има регистриран клуб „ Виста-Нигерия ”, който Зингаревич твърди в профила си в обществените мрежи, че е част от неговия холдинг. Самият той на документи няма присъединяване в съветския клуб със същото име, като президентът му - Тигран Мкртчян, споделя че двамата са другари и работят добре, само че нищо повече.



В момента в тима от Геленджик има 16 млади африкански футболисти от Нигерия, Гана и Кот Д`Ивоар, родени сред 2004 и 2007 година, един 19-годишен колумбиец, както и по двама руснаци и арменци.

Един от тях към този момент се озова в Ботев – Ехие Укаки, който преди няколко месеца навърши 19 години. 

Преди това от „ Виста ” още веднъж със свободни прехвърляния при „ жълто-черните ” пристигнаха  Абдулайе Траоре и Точукву Ннади на 18 и 19 години, а този сезон бяха продадени на белгийския „ Зулте ”.

Трансферите, които ФИФА и УЕФА проверяват са от 2021 година.  Тогава на документи Ботев притегля Самуел Акере, Джонатан Окоронкво,  Йефейени  Ндуко от „ Виста ”, както и Олангуле  Олусегун от Фремад " (Амагер).

Единственият, който облича фланелката на „ канарчетата ” е Самуел Акере, който е на 18 години тогава, а другите трима са изпратени чартърен в „ Краснодар ”. Проблемът обаче е, че Джонатан Окоронкво и  Йефейени  Ндуко нямат навършени 18 години, когато подписват с Ботев.

Окоронкво подписва с „ Ботев ” на 1 септември 2021 година, а той е роден на 13 септември  2003 година, а Ндуко пък е декември същата година. Двамата отиват чартърен в „ Краснодар ”, когато имат навършени 18 години, а година по-късно се продават за близо 2 млн. евро съгласно формалните информации.

В случая казусът е прехвърлянето не е при „ Краснодар ”, а при „ Ботев ”, тъй като те подписват контракта с малолетните нигерийски футболисти.  

Ако се потвърдят нарушаванията Зингаревич може да бъде изхвърлен от футбола за избран период от време, а „ Ботев ” да бъде осъден да не реализира прехвърляния в границите на два или три прозореца. Най-тежкото наказване може да е лишаване на точки.



Трансферните суми

Всички прехвърляния на футболистите от ФК „ Виста ”  в Ботев и другите европейски клубове са свободни. Политиката на „ канарчетата ” е да има бързо развиване на играчите и оптимално неотдавнашен трансфер в европейски клуб. Това прави африканските футболисти неизменими титуляри в стартовите 11, въпреки постоянно да се вижда неубедително показване на част от тях.

Освен прехвърлянията на тримата нигерийци в „ Краснодар ” Ботев направи още редица прехвърляния на фрагменти на „ Виста ” и „ Фремад ”.

Според уеб страницата transfermarkt. com през 2022 година Емануел Току е продаден на белгийския „ Льовен ” за 1 млн. евро, а тази година за над 1 млн. евро са продадени Абдулайе Траоре и Точукву Ннади.

Никой не знае къде отиват въпросните трансферни суми, дали те са действителни, какви са заплатите на чужденците в „ Ботев ” и какъв брой се регистрират, както и какъв е действителният бюджет на тима. На процедура клубът има разноски само за заплати и консумативи.

За стадиона се заплаща по 5 хиляди лв. на месец на Община Пловдив, а всички доходи от билети, скайбоксове, паркинги и други отиват в клуба.

Въпреки това до неотдавна клубът се устояваше посредством заеми от компанията на  Зингаревич SCP Waterfront. Въпросните 16 млн. лв. бяха вкарани като акции в клуба с повдигането на капитала и съгласно съветското му ръководство те към този момент не се дължат.

Спасителен пояс?

Преди Нова година медиите в Русия и Армения гръмнаха, че Антон Зингаревич договаря за закупуването на арменския ФК „ Ван ”, който е учреден през 2019 година.  Той е в елита на Армения, като е благосъстоятелност на различен руснак – Олег Гукасов.  Вероятно моделът с черните диаманти е там е публикуван, защото имат 12 африкански футболисти от Нигерия, Гана и други страни.

Наскоро треньорът на ФК „ Виста ” Артур Араевич, който завоюва “Botev Cup ” 2023 в Пловдив, бе назначен за управител точно на ФК „ Ван ”.

Очаквайте продължение! 

Каква е позицията на БФС за абсурда.

Как компания близка до члена на борда на шефовете Александър Ослан и посоченият за сив кардинал Димитър Георгиев – Генерала  има подписан контракт за взимане на 20% от приходите и разноските в клуба. С други думи - за всяка влезнала сума в касата на " канарчетата " се дават 20% комисионна на въпросната компания, а при разноски - като заплати, също се превеждат към нея в размер на 20%. Така може да се окаже, че 40% от парите в Ботев минават през дадената компания като агентски възнаграждения.  

Ощетена ли е Община Пловдив при отдаването на ст. „ Христо Ботев ” на клуба и има ли нерегламентирано преотдаване на пространствата?
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР