Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има

...
Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има
Коментари Харесай

Омбудсманът: Има „бяло петно“ в НК - няма текст за инкриминиране на изтезания и жестокост

Има потребност от промени в Наказателния кодекс (НК), тъй като има „ бяло леке “ в него. Това съобщи пред БТВ омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент във връзка със случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче бе нарязано с макетен нож от мъж. Вследствие на раните получи 400 шева.

„ Бялото леке се отнася до случаи на съзнателно причиняване на физическа или психическа болежка или страдалчество. Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човешкото достолепие, са доста и те не могат да бъдат осъдени, тъй като в Наказателен кодекс няма текст за инкриминиране на изтезания, грубо, нечовешко, унизително отношение “, изясни Ковачева.

Именно по тази причина с новата сесия на Народното събрание тя ще внесе такива оферти за криминализиране на тъкмо този вид действия, които остават ненаказани.

„ Изправени сме пред следващ случай на тежко, брутално, грубо принуждение, което явно не е имало за цел да убие, а да даде урок. Да дамгоса, да остави белег вечно и да накаже. Абсолютно неприемливо и шокиращо “, съобщи омбудсманът.

По думите на Ковачева няма пояснение за тази „ странна смяна “ в правната подготовка на действието сред първа и втора инстанция.

„ При всички случаи е необичайно за какво едно лице, което е било осъждано към този момент два пъти за тежко принуждение, на процедура е било освободено при изискване, че явно е имало заплаха да се укрие или да извърши друго закононарушение “, разяснява още Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

По думите ѝ в такива шокиращи случаи като този в Стара Загора съдът, в случай че реши, даже може да отиде на място и да види какво е положението на човек, който е потърпевш.

„ Законът за домашното принуждение беше признат. Факт е, че има много съществени взаимни отстъпки вътре. Партньорските връзки останаха отвън хипотезата на закона. Случаи като тези в една интимна връзка не престават да не могат да бъдат осъдени в хипотезата на домашното принуждение “, сподели още Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.

Тя още веднъж е внесла предлагането си за отпадането на систематичния темперамент в Наказателния кодекс. Също по този начин упорства за дефиниране на насилието. Според нея има потребност и от на практика стъпки и наложителна терапия за насилника. 

„ Задължителна терапия с насилниците, наложително образование и за служителите на реда, които да реагират с схващане към казуса. Липсва приемливост и в обществото. За страдание, има доста стандарти, с които ние към момента не сме се преборили. Идеята, че някой е твоя благосъстоятелност, че може да го наказваш с физическо и психическо принуждение “, уточни Ковачева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР