Има нужда от нова Централна избирателна комисия (ЦИК) - провела

...
Има нужда от нова Централна избирателна комисия (ЦИК) - провела
Коментари Харесай

Крум Зарков: Сегашната ЦИК е опитна, но не полага усилия да разреши проблемите отпреди 5 години

Има потребност от нова Централна изборна комисия (ЦИК) - провела е поредност от избори, само че проблемите отпреди 5 години са същите. Това заяви заместник-председателят на БСП Крум Зарков пред Дарик радио. 

Преди няколко дни от Българска социалистическа партия се оповестиха за избирането на нов състав на ЦИК, защото мандатът на сегашната изтича на 21 март. Управляващите дадоха отговор, че тази е задоволително опитна и няма потребност да се назначават нови хора толкоз покрай датата на европейските избори.

Според Зарков обаче членовете на ЦИК не поставят никакви старания да разрешат съществуващите проблеми и освен не са съумели, само че не са се и пробвали да изпълнят условията на закона за машинното гласоподаване. По думите му, при избор на състав на ЦИК, не става въпрос за договаряния и компромисни решения, а да се отвори процедура за избор и всяка партия да каже кои от членовете желае да номинира още веднъж или да номинира нови.

" Безпрецедентно е опозицията да предизвика процедура, която би трябвало да е отговорност на управлението на Народно събрание и на болшинството. Виждайки обаче, че те си вършат оглушки, ние внесохме нужния план за решение ", съобщи той.

Социалистът акцентира, че законът важи за всички - даже за тези, които го пишат. Според него в никакъв случай до момента обаче не е имало казус, в който органът, който би трябвало да назначава, просто да каже: " Аз не виждам смисъл да извърша закона ". По думите му, в случай че не се съблюдава ИК и остане същият състав, освен ще бъде нарушен законът, само че и тези от членовете, които биха желали да бъдат номинирани още веднъж, ще бъдат подвластни на напън. Зарков добави, че главният проблем на ИК е, че страната 30 години не може да посочи изборните описи, с цел да се знае кой действително гласоподава .

На въпрос за предлагането от Българска социалистическа партия политиците да заплащат за свои изявления, в случай че те са довели до неоправдателните решения против България на съда в Страсбург, Зарков отговори, че е внесъл оферти в Народно събрание българските жители да бъдат обезщетявани за вреди, нанесени от страната вследствие на противозаконни и анулирани като оскъдни административни актове.

" Сега това е невероятно за интервала сред издаване на акта и неговата анулация. Направихме и предложение, когато човек смята, че правата му по Конвенцията за правата на индивида са нарушени, да може да търси компенсации по Закона за отговорност на страната от вреди в България пред българските съдилища ", разяснява той.

По думите му тези оферти са били отхвърлени без една дума спор от ръководещите. Според него задачата на тези промени е била всеки да знае, че носи отговорност за своята активност.

По отношение на наложеното несъгласие на президента върху Закона за отбрана на персоналните данни Зарков съобщи, че президентът е изцяло прав да сложи въпроса още един път. Има единствено една наредба, която е върната - за журналистическа и изследователска активност.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР